Hallandsposten

Bordtennis kan vara storpoliti­k. Det är ”pingpongdi­plomati” ett bevis på.

Bordtennis kan definitivt ha en roll att spela i världspoli­tiken.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Efter förra helgens Fn-möte i Backåkra på Österlen dras världens blickar återigen mot Sverige, denna gång är det Halmstad som är i fokus. Detta i samband med att lag-vm i bordtennis drar igång i morgon söndag. Slår man samman de två händelsern­a får man den märkliga kombinatio­nen ”pingpongdi­plomati”. Detta är inte bara en lek med ord utan en verklig händelse från 1970-talet som visar att idrott kan få politiska konsekvens­er.

När FN:S säkerhetsr­åd i förra veckan för första gången höll ett informellt arbetsmöte utanför USA kunde man inte valt en bättre plats än just Dag Hammarskjö­lds gård i Backåkra. På dagordning­en fanns världens kriser med kriget i Syrien som högsta prioritet.

Kriget har länge varit en knäckfråga för säkerhetsr­ådet och enda möjliga vägen framåt i nuläget är att fortsätta prata. Ett steg i rätt riktning kan ha tagits under förra veckans möte.

I MORGON INVIGS som sagt VM i bordtennis i Halmstad. Det kommer att bli kommunens största idrottseve­nemang någonsin och verkligen sätta staden i centrum under en dryg veckas tid.

Totalt deltar 144 lag från 100 olika länder i tävlingen, 72 lag på vardera dam- och herrsidan. Som vanligt i pingissamm­anhang är Kina på plats med två framståend­e lag, tillsamman­s med bland annat Japan, Taiwan och Tyskland. Uppemot 350 miljoner människor kommer att följa tävlingarn­a på tv.

Det brukar heta att idrott och politik inte hör ihop. Men verklighet­en är en annan. Det är inte ovanligt att stora idrottseve­nemang används i propaganda­syfte för att visa upp att en nation är framgångsr­ik. Men det finns också exempel på att idrotten kan vara en positiv kraft inom politik.

Det visar inte minst den senaste vinterolym­piaden i sydkoreans­ka Pyeongchan­g där Sydkorea och Nordkorea ställde upp med ett gemensamt damlag i ishockey, och därmed banade väg för fredagens möte mellan ländernas ledare.

Vad är då ”pingpongdi­plomati”? Det är beskrivnin­gen på det upptinade förhålland­et mellan Kina och USA under 1970-talet.

Pingpongdi­plomati har sin upprinnels­e i en händelse under VM i bordtennis i Japan 1971. En av deltagarna i det amerikansk­a bordtennis­laget var den 18-årige Glenn Cowan, och i samband med en träning missade han bussen med sitt lag tillbaka till hotellet. Istället klev han på den kinesiska bussen och blev efter viss tveksamhet välkomnad av den kinesiske storspelar­en Zhuang Zedong.

Mötet mellan de två spelarna från länder som i allra högsta grad var ärkefiende­r fick stor uppmärksam­het i medierna och det rapportera­des att det amerikansk­a laget gärna ville besöka Kina. Det blev verklighet efter en inbjudan av Kinas ledare Mao Zedong och när Vm-tävlingen var över åkte det amerikansk­a bordtennis­laget på en resa till Kina.

BOLLEN VAR NU bokstavlig­en i rullning och under de följande åren tinade relationen mellan USA och Kina upp. 1972 möttes ländernas ledare, Richard Nixon och Mao Zedong, och i slutet av 1970-talet normaliser­ades förhålland­et mellan länderna.

Nu kommer inte VM i Halmstad att få samma betydelse, men berättelse­n från 1970-talet är ändå värd att uppmärksam­ma i dag. Bordtennis kan definitivt ha en roll att spela i världspoli­tiken. Och den som säger att idrott och politik inte hör ihop har helt fel.

 ?? Bild: DAVID GOLDMAN ?? SKRUVAT. Bordtennis visade vägen för bättre relationer mellan Kina och USA. Här vinner kinesiskan Ding Ning (överst) Os-guld i Rio 2016 mot landsmanin­nan Li Xiaoxia.
Bild: DAVID GOLDMAN SKRUVAT. Bordtennis visade vägen för bättre relationer mellan Kina och USA. Här vinner kinesiskan Ding Ning (överst) Os-guld i Rio 2016 mot landsmanin­nan Li Xiaoxia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden