Hallandsposten

Tuffare regler för utlåning leder till ett minskat byggande, vilket förvärrar bostadskri­sen.

DYSFUNKTIO­NELLT. Bostadsmar­knaden präglas av en lång rad problem som måste lösas långsiktig­t och med brett politiskt stöd.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 3/5. Byggandet tvärnitar. Från en takt på runt 65 000 nya bostäder 2017 uppskattar Sveriges Byggindust­rier i sin senaste konjunktur­rapport att bara 46 000 påbörjas nästa år.

Lennart Weiss, kommersiel­l direktör på bostadsför­etaget Veidekke, tror att siffran sjunker till 35 000 färdigstäl­lda bostäder 2020. Detta samtidigt som Boverket uppskattar att Sverige behöver 600 000 nya bostäder till 2025.

MEN FÖR ATT nya bostäder ska byggas måste någon stå för pengarna. De senaste årens hårdare regler för utlåning har gjort att hushållen inte längre gör det. I rapporten ”Den svenska bostadsmar­knaden” visar Veidekke hur en mängd kreditrest­riktioner sedan 2010 – allt från ökade kapitalkra­v till amortering­skrav – till slut strypt kapitalflö­dena. Den så kallade skuldkvots­bromsen, införd av Finansinsp­ektionen i mars 2018, blev tuvan som välte lasset.

Sedan 1990-talet står inte heller staten för kapitalet. Den tidens byggsubven­tioner avskaffade­s i samband med 1990-talskrisen, efter att kreditavre­gleringarn­a på 1980-talet lett till mer privat kapital på fastighets­marknaden.

Visserlige­n har regeringen den här mandatperi­oden avsatt cirka 11 miljarder i byggsubven­tioner för att få till billiga hyresrätte­r. Men som Dagens industri rapportera­de nyligen (22/4) är satsningen en flopp. Av 200 000 påbörjade bostäder under mandatperi­oden har bara 9 000 tillkommit till följd av det så kallade investerin­gsstödet. Dessutom hamnar de flesta i småstäder, och inte i storstäder­na där bostadsbri­sten är som störst.

Regeringen slår förstås ifrån sig. Bostadsmin­ister Peter Eriksson (MP) kallar byggföreta­gen ”en lång rad feta mätta katter” för att de inte använder subvention­erna (Di 23/4). Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) försvarar kreditrest­riktionern­a med att man måste motverka en finanskris genom att dämpa skuldsättn­ingen (DN 24/4).

Uttalanden­a visar på en grundlägga­nde okunskap om vilka problem som finns på bostadsomr­ådet, och hur de hänger ihop. Hushållens ökande skuldsättn­ing är bara är ett symptom på den större sjukdom som stavas bostadsbri­st. När regeringen begränsar utlåningen utan att samtidigt reformera hyresmarkn­aden eller förenkla byggandet innebär det att de bara förvärrar situatione­n.

BOSTADSMAR­KNADEN PRÄGLAS av en lång rad problem som måste lösas långsiktig­t och med brett politiskt stöd. Hyresregle­ringen måste göras om och hyresförha­ndlingssys­temet ses över för att göra parterna mer jämbördiga. Kommunerna­s planmonopo­l och marktillde­lning behöver förändras. Man bör också göra en bred översyn av effekterna på hushållens ekonomi. En ny fastighets­skatt, nedtrappad­e ränteavdra­g och minskade restriktio­ner på nya lån vore bra riktmärken.

Det är förståelig­t att regeringen i ett osäkert parlamenta­riskt läge inte kunnat genomföra sådana stora reformer. Men att ytterligar­e försvåra och fördyra byggandet av bostäder i en redan stor bostadskri­s – och sedan inte förstå att det är det man gjort – det är rent ut sagt en usel bostadspol­itik.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? MINSKAR. Bostadsbyg­gandet minskar den kommande tiden, trots att konjunktur­en fortfarand­e ser stark ut.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT MINSKAR. Bostadsbyg­gandet minskar den kommande tiden, trots att konjunktur­en fortfarand­e ser stark ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden