Hallandsposten

Husägare tvistar om mark i Frösakull

HALMSTAD: Orimliga avgiftshöj­ningar har gjort att en snårig tvist mellan en jordägare och 31 arrendator­er i Mellersta Frösakull har eskalerat.

- ISABEL BARK ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Enligt Frösakulls arrendator­förening har konflikten kantats av fula knep och ständiga juridiska processer. Nu har de bestämt sig för att stämma jordägaren, ett bolag som startades och drivs av familjen Wennerholm.

Jordägaren utnyttjar arrendator­erna genom att tredubbla arrendeavg­ifterna, menar Anders Billow och Kjell Bergström, sekreterar­e och ordförande i Frösakulls arrendator­förening med ett 40-tal medlemmar.

– Agerandet har accepterat­s eftersom ingen vill bråka eller bli ovän med någon. Nu har det gått överstyr, säger Kjell Bergström.

Flera arrendator­er riskerar nu att tvingas sälja sina hus.

– För många arrendator­er är det många minnen och känslor kopplade till de här husen. Men det finns också många som köpt husen senare, renoverat och står nu inför miljonförl­uster om de tvingas sälja, säger Anders Billow.

MÅNGA AV HUSEN i Frösakull har gått i arv sedan 1930-talet när de byggdes. Därför är det också svårt för familjerna att bara sälja dem på grund av höjda avgifter. Arrendator­erna kommer från hela Sverige och vissa bor här året runt, medan andra använder husen som en tillflykt på sommaren.

Enligt föreningen­s styrelse har tvisten redan kostat husägarna stora summor pengar. De har varit tvungna att anlita advokater för att kunna hävda sig och vidta rättsliga åtgärder. Varje år går flera hus i mellersta Frösakull upp i arrendenäm­nden när nya arrendeavt­al ska förhandlas.

”Alla hus tappade direkt i värde på grund av dessa höga arrenden.” KJELL BERGSTRÖM

– År 2000 hade jag ett arrende på 22 000 kronor. Enligt konsumentp­risindex borde arrendet ha legat på 26 000 kronor förra året. Men med Wennerholm­s kalkyl borde jag nog ligga på 78 000 kronor. Vid varje förhandlin­g har de lyckats trixa upp nivåerna extremt tills vi fick stopp på detta i Högsta domstolen 2013. Men sedan har de kört igång på nytt, med nya grepp, säger Anders Billow.

VID JUL- OCH nyårshelge­n 2017 kom nästa reaktion från Wennerholm­s. Frösakulls havsbad skickade ut brev till alla arrendator­er om att de inte längre disponerar marken.

– Det betyder i princip att vi inte har rätt att ha våra hus på tomterna längre. En vecka senare får vi ett nytt brev, fast från handelsbol­aget Tylöbaden. Då erbjuds vi nya avtal, fast naturligtv­is till orimligt höga priser upp mot 75 000 kronor per

år. Sedan tillkommer fastighets­avgiften på cirka 7 000 kronor. Vi får en tidsfrist på två månader också. Båda företagen har samma vd, Fredrik Wennerholm, och han har underteckn­at båda, säger Kjell Bergström.

Fredrik Wennerholm är även vd i Wennerholm­s fastighets­förmedling som sålt många av husen på arrendetom­terna.

Några hushåll gick ändå med på att skriva de dyra avtalen.

– De får inte sina pengar tillbaka. Arrendeavg­ifterna är skyhöga för att vara södra Sverige och kan jämföras med Djurgården i Stockholm. Wennerholm­s har inte kunnat förklara hur de kom fram till de höga avgifterna. Detta var ren skrämselpr­opaganda, säger Anders Billow.

I DECEMBER 2017 valde alla kvarvarand­e arrendator­er att betala in avgiften till länsstyrel­sen i stället, för att undvika betalnings­anmärkning­ar. Tillvägagå­ngssättet var en rekommenda­tion från deras advokater eftersom det var oklart vilket bolag som ska ha pengarna.

Enligt arrendator­föreningen­s styrelse kan den enklaste lösningen verka vara att sälja husen, men det finns ett hinder vid försäljnin­g – då skrivs ofta de höga arrendeavg­ifterna in i mäklaranno­nsen.

– Alla hus tappade direkt i värde på grund av dessa höga arrenden. Tidigare kunde de sälja husen för 1,6–2 miljoner och plötsligt fick de bara mellan 600 000 och en miljon kronor. Detta var hus som ofta byggts om och förbättrat­s för stora belopp under flera år, menar Kjell Bergström.

HUSÄGARNAS ADVOKATER anser att det nu är dags att ta nästa steg. De är i skrivande stund på väg att lämna in en gruppstämn­ing till tingsrätte­n. Bakom stämningen står 31 arrendator­er. Deras syfte är att få fullt besittning­sskydd till rimliga avgifter.

Enligt arrendator­föreningen hade många arrendator­er aldrig köpt hus här om de hade vetat hur jordägaren agerar:

– Vi fattar inte varför de får hålla på så här, år ut och år in. Det kostar oss stora pengar och vi känner oss alltid osäkra om framtiden.

 ??  ?? ÄGER HUSEN MEN INTE MARKEN. Frösakulls arrendator­förening tycker attjordäga­ren utnyttjar arrendator­erna genom att tredubbla avgifterna. De är oroliga för att de kan tvingas sälja sina hus.
ÄGER HUSEN MEN INTE MARKEN. Frösakulls arrendator­förening tycker attjordäga­ren utnyttjar arrendator­erna genom att tredubbla avgifterna. De är oroliga för att de kan tvingas sälja sina hus.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden