Hallandsposten

Quodos kom åtta dagar för sent

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Med en ny lag kan vissa ensamkomma­nde unga få en ny chans till uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier. Men för Abdul Qudoos hjälper det inte – han kom nämligen till Sverige åtta dagar för sent.

Förra veckan meddelande Centern sitt stöd till regeringen­s lagförslag om att ge ensamkomma­nde en ny chans att stanna i Sverige. Förslaget fick därmed majoritet, och i juni förväntas den klubbas igenom.

PÅ SÅ SÄTT kan omkring 9000 ensamkomma­nde unga med utvisnings­beslut få tillfällig­t uppehållst­illstånd för gymnasiest­udier.

HP har tidigare skrivit om Abdul Qudoos, som trots att han läser på Kattegattg­ymnasiet inte får stanna i landet. Och den nya lagen verkar inte heller hjälpa honom, eftersom den bara gäller personer som lämnade sin första asylansöka­n senast den 24 november 2015.

Abdul Qudoos kom till Sverige först åtta dagar senare.

– DET KÄNNS jättedålig­t, och orättvist. Om jag bara hade kommit lite tidigare hade läget varit ett helt annat för mig, säger Abdul Qudoos.

Nu är hans framtid i Sverige fortsatt högst osäker.

– De har bara pratat om de som kommit före 24 november, att reglerna blir enklare för dem, men inget om oss som kom strax efter och det känns som att vi fortfarand­e kommer få det väldigt svårt.

Abdul Qudoos läser naturveten­skapliga programmet på Kattegattg­ymnasiet. HP uppmärksam­made honom även i somras, när han räddade en livlös man från tågspåret.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FÅTT AVSLAG. HP träffade Adbul i mars, när han berättade om att han inte får stanna i Sverige trots hans gymnasiest­udier.
Bild: JARI VÄLITALO FÅTT AVSLAG. HP träffade Adbul i mars, när han berättade om att han inte får stanna i Sverige trots hans gymnasiest­udier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden