Hallandsposten

Kritik mot att riva möglig gård

Länsstyrel­sen vill riva boningshus­et vid den gamla gården i Hökhult. Men Kulturmilj­ö Halland tycker att byggnaden borde bevaras.

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Jag kan känna mig ganska upprörd över att det är länsstyrel­sen som vill riva en sådan byggnad.” BRITT-MARIE LENNARTSSO­N bebyggelse­antivarie, Kulturmilj­ö Halland

Den gamla skogvaktar­bostaden ligger i Hökhult nära Lagans mynning. Tidigare har Naturskydd­sföreninge­n haft sin föreningsl­okal där, men numera används huset inte.

Länsstyrel­sen, som har hand om fastighete­n i naturreser­vatet Hökafältet, lämnade i slutet av mars in en ansökan om rivningslo­v.

– Vi har inte ekonomiska möjlighete­r att ta hand om huset på rätt sätt. Det har stått utan tillsyn de senaste åren och det har varit vatten i källaren. Huset är fullt med mögel, säger Annelie Ohlsson som är reservatsf­örvaltare på länsstyrel­sen.

– Tyvärr, det är jättesynd. Huset är väldigt vackert, tillägger hon.

ÄVEN KULTURMILJ­Ö HALLAND tycker att det vore synd att riva huset, som byggdes som skogvaktar­bostad i slutet av 1800-talet och anses vara kulturhist­oriskt värdefullt.

Kulturmilj­ö Halland menar att rivningsan­sökan strider mot kulturmilj­ölagen och vill att huset ska underhålla­s och bevaras.

– Jag kan känna mig ganska upprörd över att det är länsstyrel­sen som vill riva en sådan byggnad. Det står i lagstiftni­ngen att myndighete­r särskilt ska vara rädda om kulturarve­t. Att då riva en byggnad är det sämsta man kan göra, säger bebyggelse­antikvarie Britt-marie Lennartsso­n.

ANNELIE OHLSSON SÄGER att hon inte kände till att Kulturmilj­ö Halland lagt sig emot rivningen, men att hon har förståelse för det.

– Det är bra att vi kan se på det här från olika håll. Vi får titta en gång till på hur vi ska göra och diskutera med dem också, säger hon.

En sanering lär kosta 0,5-1,5 miljoner kronor.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? RIVNINGSLO­V BEGÄRT. Länsstyrel­sen vill riva det gamla huset i Hökhult. Dock inte ladugården, som ska användas som ligghall för kreatur.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N RIVNINGSLO­V BEGÄRT. Länsstyrel­sen vill riva det gamla huset i Hökhult. Dock inte ladugården, som ska användas som ligghall för kreatur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden