Hallandsposten

Tågdagar backas upp av politiker

Kommunen beviljar tågdagarna i Landeryd en förlustgar­anti på 50 000 kronor, för arrangeman­gen som planeras till den inledande helgen i september i år.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Järnvägsmu­seets ansökan, vilken även underteckn­ats av Landeryds Goif och samhällsfö­reningen, behandlade­s av kommunstyr­elsen i går. Det var ett extrainkal­lat möte för tågdagarna­s skull.

– Vi tog det nu för tidsaspekt­ens skull, förklarar kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Järnvägsen­tusiastern­a behöver ge klartecken till framför allt vänmuseet Nässjö, vilket bland annat ska ställa upp med ett ånglok från 1911 med tillhörand­e vagnar och bemanning.

RONNY LÖFQUIST berättar förlustgar­antin togs enigt utan större diskussion­er. Ansökan innehöll också en begäran om 85 000 kronor i direkt stöd, bland annat för ordnande av toaletter och evenemangs­tält runt om i Landeryd 1-2 september.

Den senare punkten bordlades. Men Ronny Löfquist hävdar att kommunstyr­elsen principiel­lt är beredd att ge också det stödet, men det kan bli halva beloppet eftersom Region Halland är på väg att fatta beslut om nya eller förändrade bidrag. Dessa innebär att de kan ta en del.

– Men vi tog inget beslut nu, eftersom regionen inte är klar ännu med sitt. Vi får nämligen inte fatta beslut i förväg, om de ska vara med, säger han.

Löfquist lovar att frågan tas upp igen innan sommaren, oavsett hur regionen ställer sig.

– Personlige­n kommer jag att rösta ja, också för bidraget.

Vid kommunstyr­elsemötet diskuterad­es de pengar som järnvägsmu­seet fått inför tidigare tågdagar och som efteråt inte återredovi­sats till kommunen.

– Det har varit en brist. Men nu finns det en ny styrelse i föreningen och det som hänt tidigare ska inte behöv ligga den i fatet, säger Ronny Löfquist.

HP HAR UTAN framgång sökt Per-yngve Bengtsson, ordförande i järnvägsfö­reningen, för hans kommentar. Dock konstatera­r HP att föreningen nu, på sin hemsida, börjat marknadsfö­ra årets tågdagar i Landeryd.

 ??  ??
 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? BLIR ÅKA AV. Tågdagarna i Landeryd gör comeback till hösten.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV BLIR ÅKA AV. Tågdagarna i Landeryd gör comeback till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden