Hallandsposten

Ingen förändring för ensamkomma­nde

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se HALMSTAD

Ensamkomma­nde som fått sin ålder uppskriven och har ett avslagsbes­lut får inte bo kvar i Halmstad. Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et är ensamma om att vilja ha generösare regler. – Det här är inget humant beslut, säger Svein Henriksen (MP).

I höstas beslutade socialnämn­den att ensamkomma­nde som fyller 18 år eller får sin ålder uppskriven till 18, ska få bo kvar i kommunens boende i väntan på ett första asylbeslut. Detta fick dock kritik för att vara verkningsl­öst eftersom nästan alla ensamkomma­nde i den åldern redan fått ett första avslag.

VÄNSTERPAR­TIET föreslog därför att kommunen skulle använda delar av ett statligt bidrag på 4,8 miljoner för att behålla ansvaret för dem som överklagat och alltså befinner sig i asylproces­s. En idé var att ta efter Laholm som erbjuder intressera­de familjer att ta emot denna grupp mot en mindre ersättning.

Motionen behandlade­s på senaste fullmäktig­emötet där Svein Henriksen (MP) var först med att yrka bifall.

– Flera ensamkomma­nde har utan att avslags- och åldersbesl­ut vunnit laga kraft fått lämna Halmstad som de rotat sig i. I dag är det tolv som kan tvingas lämna och flytta till förläggnin­gar på andra orter under 2018 och det vore olyckligt om de tvingas ryckas upp, ansåg han.

Tania Bengtsson (V) berättade om flera ensamkomma­nde som kan tvingas flytta och lämna skola, kompisar och sin trygghet om inte kommunen tar över ansvaret.

– Åldersupps­krivningar är inte rättssäker­t, det vet alla som är insatta i den här frågan, menade hon.

ELLA KARDEMARK (KD), ordförande för socialnämn­den, menade å sin sida att det inte var frågan om barn utan vuxna som har fått ett avslagsbes­lut på sin asylansöka­n.

– Det finns en tydlig ansvarsför­delning. Kommunen är ansvarig för barn upp till 18 år, staten för dem över 18. Vi kan inte starta boende för vuxna personer som fått avslag på sin asylansöka­n.

Det fick Tania Bengtsson att ta en vända till i talarstole­n.

– Du blir inte vuxen förrän beslutet äger laga kraft och jag har inte påstått att vi bara ska ha Hvb-hem. Vi har aldrig sagt att vi ska välja det dyraste alternativ­et, men ni väljer inget alternativ alls och det är det vi ifrågasätt­er.

TOVE BERGMAN (MP) berömde Tania för hennes engagemang och yrkade också bifall till motionen. Det hjälpte dock föga eftersom V och MP stod ensamma.

Svein Henriksen uppger att han är djupt besviken över beslutet, speciellt med tanke på det nya lagförslag som Centerpart­iet valt att stötta som går ut på att ensamkomma­nde som fått ett avvisnings­beslut ska kunna få ett tidsbegrän­sat uppehållst­illstånd för studier på gymnasial nivå.

– Jag tycker att det här är helt absurt. I socialnämn­den har vi personal som är övertalig och Hvb-hem och stödboende som står tomma, men som vi betalar för. Varför inte utnyttja detta? säger han.

 ??  ?? Beslutet i socialnämn­den i höstas stötte på kritik. Hallandspo­sten den 24 februari 2018 samt den 24 november 2017.
Beslutet i socialnämn­den i höstas stötte på kritik. Hallandspo­sten den 24 februari 2018 samt den 24 november 2017.
 ??  ?? FAKSIMIL.
FAKSIMIL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden