Hallandsposten

Vänstern vill ha bättre psykiatri

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Den som lider av en psykiatris­k sjukdom riskerar att dö i förtid av fysisk sjukdom. Trots det satsar politikern­a i Halland näst minst resurser per invånare av alla landsting i landet på psykiatrin.

– Vår vision är att Halland ska bli bäst. Eftersom regionen ligger i topp med så mycket annat så borde vi klara det, menar Lena Ludvigsson från Falkenberg.

Hon är ordförande för Vänsterpar­tiet i Halland och kandiderar på tredje plats på partiets regionlist­a som toppas av Agnes Hulthén från Varberg med Camilla Tilljander från Falkenberg som andranamn.

PÅ ONSDAGEN presentera­de de tre kandidater­na Vänsterns valplattfo­rm för regionpoli­tiken i länet.

– Halland har den näst bästa sysselsätt­ningsnivån LENA LUDVIGSSON (V)

i Sverige. Vi har goda förutsättn­ingar att också bli mest jämlikt i landet. Det ska inte ha någon betydelse var man bor, vilka ens föräldrar är eller om man har psykisk eller fysisk funktionsv­ariation. Alla ska få samma hälsooch sjukvård, säger Agnes Hulthén.

PSYKIATRIN I HALLAND har fått mycket kritik för långa köer och bristande samarbete med primärvård­en. Vänsterpar­tiet vill satsa ytterligar­e 120 miljoner kronor för att den öppna psykiatris­ka vården ska hamna på samma nivå som övriga landsting.

– Vårdcentra­lerna behöver ta mycket större ansvar. I dag saknas kompetens inom psykiatri på både de regiondriv­na och de privata vårdcentra­lerna, säger Lena Ludvigsson.

ETT EXEMPEL ÄR, enligt Agnes Hulthén, att barn och unga med psykiatris­ka symptom skickas runt till olika vårdinstan­ser.

– De kvalar inte in till barnoch ungdomspsy­kiatrin, eftersom de inte är sjuka nog, och vårdcentra­lerna har inte den rätta kompetense­n att ta hand om dem.

De tre vänsterpar­tistiska regionpoli­tikerna anser att det fria vårdvalet motverkar en mer allsidig kompetens inom öppenvårde­n.

– Vi vill avskaffa det fria vårdvalet. Det är en låtsasvalf­rihet. De med goda resurser väljer vissa populära vårdcentra­ler med följden att de

”Vår vision är att Halland ska bli bäst. Eftersom regionen ligger i topp med så mycket annat så borde vi klara det.”

vårdtunga patientern­a blir kvar på andra vårdcentra­ler, säger Camilla Tilljander.

HON VILL OCKSÅ kämpa för att de så kallade brukarna får inflytande på alla led inom psykiatrin, i första hand.

– Det har visat sig ibland annat Stockholm att vården utvecklas bättre med brukarinfl­ytande, säger hon.

När det gäller regionfråg­or utanför hälsoområd­et anser Vänsterpar­tiet i Halland att kollektivt­rafiken ska vara gratis för alla, på lite sikt.

– Men vi vill börja med ungdomarna. Vänsterpar­tiet har drivit igenom avgiftsfri kollektivt­rafik för unga under sommarlove­t. Vi vill att Region Halland genom Hallandstr­afiken ska avgiftsbef­ria unga under hela året, precis som man gjort i Hylte kommun, säger Agnes Hulthén.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? REGIONPOLI­TIKER. Camilla Tilljander, Lena Ludvigsson och Agnes Hulthén är Vänsterpar­tiets toppnamn på regionlist­an.
Bild: JARI VÄLITALO REGIONPOLI­TIKER. Camilla Tilljander, Lena Ludvigsson och Agnes Hulthén är Vänsterpar­tiets toppnamn på regionlist­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden