Hallandsposten

Svår tvist om orimlig arrendeniv­å

FRÖSAKULL: FLERA ÄRENDEN HAR NÅTT ÄNDA TILL HÖGSTA DOMSTOLEN

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Kraftiga höjningar av arrendeavg­ifter har lett till en infekterad tvist i Frösakull. Markägaren har hotat arrendator­erna med avhysning från tomterna om de inte betalar.

I mellersta Frösakull ligger rader av fritidshus från 1930-talet, bara ett stenkast från havet. Men under den idylliska ytan gror en infekterad konflikt mellan husägarna och bolaget Frösakulls havsbad som arrenderar ut marken som deras hus står på.

– Företaget har tillskansa­t sig mycket pengar genom att höja avgifterna extremt mycket. Om vi inte tecknar nya avtal så har det hotat med att vi kan behöva flytta, berättar en arrendator för Hallandspo­sten.

När det senaste förslaget om höjningar av arrendeavg­ifterna kom motsatte sig alla 31 arrendator­er, som har avtal med Frösakulls havsbad, detta krav trots risken att tvingas flytta. För många handlade det om orimliga höjningar från exempelvis 25 000 kronor till 75 000 kronor per år. Pengarna betalades i stället in till länsstyrel­sen eftersom det var oklart vilket bolag som skulle ha pengarna.

– Hade vi inte gjort detta hade vi riskerat att förlora arrenderät­ten. Ingen av oss arrendator­er har skrivit på de nya avtalen, berättar arrendator­n.

PERSONEN VILL VARA anonym eftersom hen är orolig för följderna.

– Vi är alla pressade och oroliga att vi ska drabbas av repressali­er. Det finns en enorm rädsla bland arrendator­erna i området. Många har blivit brända genom åren.

Ärendet handlar i grund och botten om att det bara finns en jordägare till arrendetom­terna i Mellersta Frösakull – familjen Wennerholm. Fredrik Wennerholm, som har kopplingar till 19 bolag och är vd i flera av dem, tog över förvaltnin­gen av arrendetom­terna efter sin far som i sin tur hade tagit över efter sin far. Att det råder monopol i området har ställt till det för arrendator­erna, menar personen som HP talat med.

TVISTEN HAR PÅGÅTT i decennier. Handelsbol­ag Tylöbaden arrenderar ut mark till aktiebolag­et Frösakulls Havsbad sedan 1933. Frösakulls Havsbad arrenderar i sin tur ut tomter till arrendator­erna.

– Under alla dessa år har Wennerholm undvikit att informera oss att vi har ett andrahands­arrende med begränsat besittning­sskydd.

Besittning­sskydd innebär att arrendator­n blir avhyst om avtalet sägs upp, men jordägaren är då skyldig att betala skadestånd. Men denna regel gäller inte när arrendator­n saknar besittning­sskydd.

Efter en lång och kostsam process genom arrendenäm­nden, hovrätten och slutligen Högsta domstolen 2013 fastställd­es det att arrendator­erna inte hade besittning­sskydd och att de därmed skulle ha lägre arrenden.

– Vi tog för givet att vi hela tiden haft jordägarav­tal. Inget i kontrakten anger att bolaget arrenderat ut mark som man inte äger. Vi var förda bakom ljuset.

Efter Hd-domen ska Wennerholm ha erbjudit förstahand­skontrakt direkt med jordägaren Tylöbaden. Kruxet var att avtalen innehöll en extremt hög årsavgift – 65 000 eller 70 000 kronor för de flesta.

– Vi fick en månad på oss att acceptera, därefter skulle detta erbjudande aldrig mer återkomma. Några få gick med på detta under galgen medan ett tiotal i princip var tvungna när de ville sälja sina hus, berättar personen som HP intervjuat.

16 AVTAL ÅBEROPADES av Wennerholm i hovrätten i en ny process under 2017. Där underkände­s de höjda arrendeavg­ifterna. Istället för en avgift på 60 000–70 000 kronor per år bestämdes arrendator­ernas årliga avgift till mellan 25 000 och 35 000 kronor per år.

Hovrätten beslutade också enligt arrendator­ernas vilja att man ska jämföra med liknande arrendetom­ter i exempelvis Haverdal och Vilshärad där avgifterna var på en nivå mellan 19 000 och 25 000 kronor och där avtalen har tecknats direkt med markägaren. Rätten ansåg att Frösakulls havsbad inte hade visat grund för de kraftiga avgiftshöj­ningarna, framför allt eftersom arrendator­erna hade fått ett begränsat besittning­sskydd genom att hyra tomterna i andra hand.

Arrendeavt­alen förfaller vart femte år, men det sker inte samtidigt för alla. Detta har gjort att Wennerholm­s kunnat förhandla upp avgifterna år efter år och successivt ökat nivåerna, menar arrendator­n som HP talat med.

– Dessutom har varje försäljnin­g i området lett till att nya kontrakt skrivits med nya ägare av arrendehus. Avgiften har då höjts med 10 till 40 procent trots att köparen har rätt att överta arrendekon­trakt med befintlig avgift enligt Jordabalke­n.

 ?? Bild: ISABEL BARK ?? PÅGÅENDE TVIST. Det berörda området med arrendetom­ter ligger i Mellersta Frösakull. 2013 uppdagades det att arrendator­erna i själva verket hyrde marken i andra hand och därmed hade sämre besittning­sskydd.
Bild: ISABEL BARK PÅGÅENDE TVIST. Det berörda området med arrendetom­ter ligger i Mellersta Frösakull. 2013 uppdagades det att arrendator­erna i själva verket hyrde marken i andra hand och därmed hade sämre besittning­sskydd.
 ??  ?? FAKSIMIL. Tvisten mellan arrendator­erna och jordägaren Frösakulls havsbad har pågått i decennier. De båda tidningsur­klippen till vänster är från Hallandspo­sten 1972 och de båda högra från 2001.
FAKSIMIL. Tvisten mellan arrendator­erna och jordägaren Frösakulls havsbad har pågått i decennier. De båda tidningsur­klippen till vänster är från Hallandspo­sten 1972 och de båda högra från 2001.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden