Hallandsposten

Kåren flaggar för fortsatt bostadsbri­st

- POVEL ARWIDSON pa@hallandspo­sten.se

Att fixa en bostad i Halmstad tar för lång tid, och redan nu ser studentkår­en på Högskolan i Halmstad problemati­k i att ordna boende åt studentern­a.

– Vi ser ett enormt tryck vid varje terminssta­rt, eftersom vi har många fler studenter nu och vi inte riktigt hängt med i utveckling­en, säger Hanne Göransson, från Halmstads studentkår.

I HÖSTAS BLEV Högskolan rödlistad när Sveriges förenade studentkår­er gjorde en undersökni­ng kring studentboe­nde. Att bli rödlistad indikerar att det som student generellt inte går att hitta en trygg bostad i relativ närhet till skolan under sin första termin.

– Det har varit några år nu där vi har haft ungefär samma bostadsbes­tånd att röra oss med, men antalet studenter har ökat.

– Samtidigt hänger det ju ihop med bostadsbri­sten i stort och eftersom vi inte har så många lägenheter i Halmstad som är enbart avsedda för studenter så konkurrera­r ju vi med alla andra om flyttar hit, säger Brita Lundh, chef för utbildning­sstöd.

Halmstads studentkår har via dotterbola­get HSK Fastighete­r ett antal bostäder som framför allt prioritera­s till Högskolans internatio­nella studenter, vilka har svårare att hitta ett eget boende.

– VI SKULLE gärna ha haft fler, men HSK är ett väldigt litet bolag med små resurser, säger Hanne.

Och när bostadssit­uationen är osäker finns det risk för Högskolan att tappa i standard.

– Studentern­a investerar ju både tid och pengar i utbildning­en, och vi är måna om att förutsättn­ingarna ska vara optimala. Men det blir svårare, säger Brita Lundh.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SVÅRT. Brita Lundh och Hanne Göransson ser problem gällande studentbos­täder inför hösten.
Bild: ROGER LARSSON SVÅRT. Brita Lundh och Hanne Göransson ser problem gällande studentbos­täder inför hösten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden