Hallandsposten

”Bevisen räcker inte för att fälla Akilov”

- TT

Huvudförha­ndlingen i målet mot Rakhmat Akilov är nu avslutad. Dom meddelas den 7 juni klockan 13. Försvaret ansåg i sin slutpläder­ing att vissa vittnesmål inte är tillförlit­liga och att övervaknin­gsbilder inte räcker för fällande dom.

–Jag anklagar ingen för lögn, underströk den terroristå­talades försvarsad­vokat Johan Eriksson, i sitt slutanföra­nde.

Men omedvetet kan vittnen ha lämnat felaktiga uppgifter, hävdar han.

– Det är uppenbart att den kaosartade situatione­n gör att vissa av de lämnade uppgiftern­a inte är tillförlit­liga, sade Eriksson.

Det är också ett bekymmer, anser Eriksson, att bilder från övervaknin­gskameror spridits av medier och kan ha påverkat minnen, innan Stockholms tingsrätt fått höra vittnena. Bilderna i sig räcker inte heller för fällande domar vad gäller enskilda gärningar, enligt Eriksson.

En stor fråga under rättegånge­ns sista dag var den om skadestånd. Ersättning­syrkandena är i det här fallet unikt, men det är också brottet, anser målsägarna­s biträden.

Advokatern­a som företräder dödsoffren­s anhöriga yrkar för sina klienters del på dels 150 000 kronor i anhörigers­ättning, dels 150000 kronor i ersättning för kränkning. Det sistnämnda är något som vanligtvis endast de direkta brottsoffr­en får, men här menar man att terrorbrot­tet haft som syfte att skada en vidare krets.

Advokat Jessica Sandberg, målsägarbi­träde för flera av de anhöriga till dödsoffren, sammanfatt­ade förhandlin­gen:

– De har känt att de har fått komma hit och att de fått säga vad de vill säga. Nu ska de försöka gå vidare med livet, sade hon.

 ??  ?? Johan Eriksson.
Johan Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden