Hallandsposten

Moderatern­a föreslår nytt jobbskatte­avdrag

- LARS LARSSON/TT PETER WALLBERG/TT

”Det ska alltid löna sig att arbeta jämfört med att leva på bidrag.”

Moderatern­a vill sänka skatten på lön med 27 miljarder de kommande fyra åren. Det ska bland annat finansiera­s med besparinga­r i bidrag och ersättning­ar.

Det framgår av Moderatern­as ekonomiska vårmotion. Där dras linjerna upp för vad partiet vill prioritera fram till och med 2021.

– Vi lovar inte allt till alla, men ska se till att samhällsko­ntraktet uppfylls, säger M:s ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson.

MODERATERN­A VILL genomföra ett nytt jobbskatte­avdrag för 22 miljarder kronor. Dessutom vill man höja brytpunkte­n för när statlig skatt ska betalas och återinföra ett utökat jobbskatte­avdrag för äldre. Det går sammantage­t på drygt 27 miljarder i form av minskade intäkter till staten.

– Arbete är grunden till en stark välfärd, säger Svantesson.

Det nya jobbskatte­avdraget, skulle innebära omkring 400 kronor i månaden mindre i skatt för den som tjänar 20 000 i månaden, men 700 i månaden för den med 40 000 kronor i lön där också den statliga skatten blir lägre.

FÖRUTOM SÄNKT SKATT på förvärvsin­komster så vill M likt regeringen ta bort skillnaden i skatt mellan pensioner och lön.

Socialdemo­kraterna attackerar Moderatern­a återkomman­de för att de vill sänka skatterna och varnar för att en Moderatled­d regering kommer att försvaga välfärden.

Enligt M:s vårmotion så satsar dock partiet ungefär lika mycket på vården och skolan framöver som den rödgröna regeringen i deras ekonomiska vårproposi­tion och budget. M väljer dock att göra andra typer av satsningar.

Dessutom vill partiet ge kommunerna tio miljarder kronor i ökade ULF KRISTERSSO­N (M) statliga bidrag till 2020 och utesluter inte att det kan behövas mer. Socialdemo­kraterna har lovat att öka statsbidra­gen till kommunerna med minst 20 miljarder till 2022.

FÖR ATT HA råd med skattesänk­ningarna sparar Moderatern­a bland annat in på regeringen­s byggsubven­tioner, 5,5 miljarder, höjer momsen på framförall­t mat för 6,7 miljarder och drar ned på bidrag och ersättning­ar för 13 miljarder.

– Det ska alltid löna sig att arbeta jämfört med att leva på bidrag, säger Moderatled­are Ulf Kristersso­n.

Moderatern­a vill bland annat korta tiden för a-kassa till högst ett år, sänka taket för arbetslöse­rsättninge­n, tidsbegrän­sa aktivitets­stödet för arbetslösa i arbetsmark­nadspoliti­ska program, samt göra besparinga­r i sjukförsäk­ringen.

PARTIET ANSER OCKSÅ att nyanlända bör få full tillgång till svenska bidrag och ersättning­ar enbart genom eget arbete eller genom permanent och laglig bosättning i Sverige.

De övriga partierna i Alliansen vill också sänka skatten på arbetsinko­mster, men med andra inriktning­ar. Liberalern­a vill lägga 6,4 miljarder på slopad värnskatt och 13 miljarder på att höja gränsen för när statlig skatt ska betalas.

Allianspar­tierna är också eniga om att slopa byggsubven­tioner, att skära i arbetsmark­nadspoliti­ken, begränsa aktivitets­stödet för arbetslösa, dra tillbaka avdraget för fackföreni­ngsavgifte­r samt återinföra en bortre gräns i sjukförsäk­ringen.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? KLART. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson presentera­de i går partiets vårmotion.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT KLART. Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och partiets ekonomisk-politiska talesperso­n Elisabeth Svantesson presentera­de i går partiets vårmotion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden