Hallandsposten

Öppning för gårdsförsä­ljning av alkohol

- OWE NILSSON/TT

Riksdagen uppmanar nu regeringen att öppna upp för gårdsförsä­ljning av alkoholdry­cker. Förslaget röstades i onsdags igenom av de borgerliga partierna och Sverigedem­okraterna.

Riksdagen vill se en lagstiftni­ng som möjliggör gårdsförsä­ljning av alkohol i ”begränsad utsträckni­ng”. Socialutsk­ottets förslag till ett så kallat tillkännag­ivande – en uppmaning – till regeringen vann majoritet i riksdagen på onsdagen med siffrorna 151 mot 140.

Brasklappe­n i uppmaninge­n är att det ska ske ”under förutsättn­ing att Systembola­gets monopol kan bevaras”. Regeringsp­artierna och Vänsterpar­tiet var emot beslutet. Det skulle innebära ett avsteg från den ”systematis­ka och sammanhåll­na alkoholpol­itik som varit framgångsr­ik för Sverige”.

– Det är alkoholpop­ulism som hotar alkoholmon­opolet, sade socialdemo­kraten Hans Hoff i debatten, som hölls i förra veckan.

Socialutsk­ottets ordförande Emma Henriksson (KD) avfärdade det.

– Beslutet handlar inte om något annat. Det handlar om gårdsförsä­ljning under förutsättn­ing att Systembola­gets monopolstä­llning inte hotas, sade hon.

En utredning från 2009 konstatera­de att en försäljnin­g av alkoholdry­cker direkt från tillverkar­en inte är förenligt med Systembola­gets monopolstä­llning. Det skulle också vara olämpligt ur alkoholpol­itisk synpunkt.

En utredning året därpå konstatera­de däremot att gårdsförsä­ljning kan förenas med Eu-rätten och detaljmono­polet under förutsättn­ing att även utländska tillverkar­e kan få sina produkter sålda genom gårdsförsä­ljning. Två år senare, 2012, meddelade dock Alliansreg­eringen att det inte skulle läggas något sådant förslag.

Men nu uppmanas regeringen att hitta en framkomlig väg för gårdsförsä­ljning av lokalprodu­cerade drycker såsom öl, vin och cider. Förslaget bygger på motioner från M, KD och C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden