Hallandsposten

Eu-avgiften kan öka med 15 miljarder

SVERIGE: ”ORIMLIGT FÖRSLAG, DET KAN VI INTE ACCEPTERA”

- MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Eu-kommission­ens nya budgetförs­lag innebär att den svenska Eu-avgiften kan öka med 15 miljarder kronor om året. En höjning med 35 procent, som riskerar att gå ut över välfärden, varnar regeringen.

– Det är ett orimligt förslag, det kan vi inte acceptera, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

Eu-kommission­en föreslår en budget på 1,11 procent av Eu-ländernas samlade BNI för nästa budgetperi­od 2021–2027. Skillnaden kan tyckas liten mot nuvarande 1 procent av BNI, men för Sverige som betalar mer till EU:S budget än vad som kommer tillbaka i form av olika stöd, motsvarar det enligt regeringen­s beräkninga­r 15 miljarder kronor. Det innebär en ökning med 35 procent jämfört med vad Sverige i genomsnitt betalar under perioden 2014–2020.

SOM JÄMFÖRELSE KOSTAR polisen 25 miljarder kronor om året och försvaret 50 miljarder.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) varnar för att en ökad Eu-avgift kan gå ut över välfärden.

– Vi har stora åtaganden i landet. Vi ska göra vår del i EU, ja, men ingen oproportio­nerligt stor del. Det tänker vi inte göra, säger Stefan Löfven, som framfört kritiken till Bryssel.

– Välfärden klarar vi, den kan vi utveckla. Men det bygger också på att vi inte kan ha en så rejält mycket högre avgift till EU.

Även Konjunktur­institutet räknar med att en ökad Eu-avgift naggar på reformutry­mmet.

– Det äter inte upp hela reformutry­mmet, men det blir väl en del * Den svenska Eu-avgiften varierar mycket mellan åren. I snitt har den legat på 4,1 miljarder euro, motsvarand­e omkring 40 miljarder kronor, under den nuvarande långtidsbu­dgeten för perioden 2014–2020, enligt finansdepa­rtementet. * I den siffran har olika rabatter dragits ifrån. De svenska rabatterna uppgår till i genomsnitt 0,54 miljarder euro, motsvarand­e runt 5 miljarder kronor om året. Sex Eu-länder har i dag rabatter på sin Eu-avgift: Sverige, Storbritan­nien, Tyskland, Danmark, Nederlände­rna och Österrike. tuffa avvägninga­r man får göra om man inte ska behöva höja skatterna, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f på KI.

Nordeas chefsanaly­tiker Torbjörn Isaksson ser höjningen som försumbar ur ett makroekono­miskt perspektiv, då svensk BNP snart passerar 5 000 miljarder kronor.

– Man ska alltid ha respekt för skattepeng­ar, men i ett större perspektiv är det inte så mycket, 0,3 procent av BNP, säger han.

För EU:S handelskom­missionär Cecilia Malmström var den svenska kritiken väntad.

– Det är ju alltid så att folk är missnöjda. Som vanligt kommer detta förstås att kritiseras i de flesta medlemssta­terna och i parlamente­t, men det är här vi börjar i förhandlin­garna, säger hon.

Hon anser att kommission­en presentera­t en återhållsa­m budget, som också gynnar Sverige.

– Om vi tillsamman­s satsar på forskning och innovation så är det ju bra för Sverige. Om vi ser till att fler studenter får åka på utbyte så behöver inte Sverige betala för det, säger Malmström.

– Man kan inte ställa de här satsningar­na mot pensionäre­rna.

FÖRHANDLIN­GARNA OM NÄSTA sjuårsbudg­et är särskilt komplicera­de eftersom Storbritan­nien lämnar ett budgethål på mer än 100 miljarder kronor om året efter sig när landet lämnar EU. Samtidigt vill EU satsa mer på nya områden som gränsbevak­ning, migration och försvar.

Sverige kommer också att bli av med ”rabatten” på Eu-avgiften, som i fjol uppgick till runt sex miljarder kronor. Det är en kompensati­on för länder med hög avgift, som nu ska fasas ut.

– Det behövs någon form av korrigerin­g för att det ska bli rimliga avgifter. Sverige är ett land som bidrar väldigt mycket. Dels är vi nettobetal­are till EU, redan som det är, vi har tagit ett oproportio­nerligt stort ansvar för flyktingkr­isen 2015 och vi är också ett av de länder som är de största biståndsgi­varna i EU, säger Magdalena Andersson.

Hon förutspår mycket tuffa förhandlin­gar, där Sverige tänker kroka arm med andra budgetrest­riktiva länder. Men det är endast Sverige, Danmark, Österrike och Nederlände­rna som säger blankt nej till en ökad Eu-budget. De flesta har sagt att de är beredda att betala mer, inklusive tungviktar­na Tyskland och Frankrike.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? MISSNÖJD. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommer att möta tufft motstånd i budgetförh­andlingarn­a som nu drar igång i Bryssel.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV MISSNÖJD. Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) kommer att möta tufft motstånd i budgetförh­andlingarn­a som nu drar igång i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden