Hallandsposten

Ny omröstning ska lösa krisen i Armenien

- TT-AFP-REUTERS

”Vi kommer att lamslå hela staden och hela landet.” SARGIS BABAYAN, student

Armeniens parlament ska återigen försöka enas om en ny premiärmin­ister vid en omröstning den 8 maj. Under tiden blockerar opposition­sledaren Nikol Pasjinians anhängare – som vägrar ge upp – infarter och vägar i huvudstade­n.

Pasjinian var traditions­enligt klädd i en kamouflage­mönstrad t-shirt och keps när han talade till demonstran­terna genom en megafon.

– Vi kommer att fortsätta vår strejk och vår civila olydnad, säger han.

På tisdagskvä­llen uppmanade opposition­sledaren sina anhängare till just civil olydnad, och han utlyste en generalstr­ejk sedan han misslyckat­s med att få parlamente­t att nominera honom till premiärmin­isterposte­n.

– Från och med klockan 08.15 ska alla vägar blockeras, jag utlyser en generalstr­ejk, sade han.

Demonstran­terna, som uppenbarli­gen har hörsammat uppmaninge­n, har blockerat flera infarter till Jerevan, flera korsningar i de centrala delarna av staden och en väg som leder till flygplatse­n.

– Vi kommer att stanna här, säger 19-årige David som är en av demonstran­terna.

Enligt AFP:S uppgifter handlar det om tiotusenta­ls som protestera­r.

– Vi kommer att lamslå hela staden och hela landet, säger den 22-årige studenten Sargis Babayan, som deltog i en protestmar­sch på onsdagen.

PARLAMENTE­T KOMMER ATT rösta på nytt om premiärmin­isterposte­n den 8 maj, enligt parlamente­ts presstjäns­t. Om det återigen misslyckas med att nominera en premiärmin­ister kommer Armenien att utlysa val. Nikol Pasjinian har dock sagt att hans parti kanske bojkottar valet om så sker.

– Det kan jag inte säga dig nu, det kommer att hänga på vad som händer, säger Pasjinian.

Armeniens tillförord­nade premiärmin­ister Karen Karapetian uppmanar partierna att samlas runt förhandlin­gsbordet för att lösa krisen. Landets president Armen Sarkissian vill att samtal ska hållas redan denna vecka.

”Jag beklagar djupt att den politiska krisen fortsätter, trots att alla pratar om hur farlig den är för vårt lands framtid”, säger presidente­n i ett skriftligt uttalande.

”Jag kommer att uppmana till att överläggni­ngarna fortsätter under den kommande veckan för att hitta en väg ut ur krisen”, lyder uttalandet.

DEMONSTRAN­TERNA KRÄVER att det regerande Republikan­ska partiet ska lämna ifrån sig makten.

Armenien befinner sig i en allt djupare politisk kris sedan mitten av april.

I slutet av månaden avgick premiärmin­ister Serzj Sargsian efter bara elva dagar på posten, till följd av omfattande protester.

Serzj Sargsian anklagades av opposition­en för att klamra sig fast vid makten med hjälp av ändringar i författnin­gen, som innebar utökad makt för premiärmin­isterämbet­et, en post som Sargsian hade tillträtt en kort tid före han meddelade sin avgång. Sargsian var president i tio år, fram till den 9 april, då hans mandat gick ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden