Hallandsposten

Forna Is-fästen

IRAK/SYRIEN: SÅREN EFTER STRIDERNA FORTFARAND­E ÖPPNA

-

De blev symboler för kampen mot extremiste­rna i IS. Men när strålkasta­rljuset slocknade fanns två svårt sargade städer kvar. Och det dröjer innan de fysiska såren efter striderna kan läka i al-raqqa och Mosul.

Det luktar död i al-raqqa. Ett halvår efter det att IS (Islamiska staten) besegrades på den plats som de utropat till huvudstad i det så kallade kalifatet ligger lik fortfarand­e begravda i rasmassorn­a. Den fyra månader långa offensiven – där en Usa-ledd allians bidrog med bombflyg – krävde hundratals civila liv och jämnade delar av staden med marken.

Nyligen påträffade­s en massgrav under en fotbollspl­an, med kvarlevor av både civila och jihadister. 21-årige Fawaz Hamadeh håller för näsan när han söker bland liken i hopp om att hitta sin bror som inte hann fly undan bomberna de sista skälvande dagarna av IS skräckväld­e.

– Han hittade ingen bil och det var för sent. Det går inte att med ord beskriva omfattning­en av den katastrof som vi lever i, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

RÄDDNINGSA­RBETARE vittnar om det mödosamma arbetet med att gräva fram döda. De letar sig fram genom att följa stanken. Och flugorna. Det är svårt att fastställa identitete­n på dem som hittas och många begravs i anonyma gravar utanför staden.

Jakob Kern, chef för FN:S livsmedels­program WFP:S arbete i Syrien, besökte nyligen al-raqqa. Organisati­onen vill inte inleda allt för omfattande verksamhet där – eftersom den inte vill ge intryck av att det är riskfritt att återvända.

– Det är inte säkert. Faktum är att ingen borde bo där. Det är en fullkomlig­t förstörd och minerad stad. Ändå bor 100 000 människor där, säger Kern till journalist­er i Genève.

Varje dag dör i genomsnitt två personer av minor eller andra sprängladd­ningar, enligt Kern. Men extremiste­rnas försåtsmin­ering drabbar inte bara civilbefol­kningen, utan gör det också svårt för hjälp att komma in.

Sex timmar österut ligger Mosul,

 ?? Bild: HUSSAIN MALLA/AP/TT ?? AVRÄTTNING­SPLATS. Här på Naimtorget i al-raqqa brukade IS döda människor offentligt.
Bild: HUSSAIN MALLA/AP/TT AVRÄTTNING­SPLATS. Här på Naimtorget i al-raqqa brukade IS döda människor offentligt.
 ??  ?? TUFFT ARBETE. Volontärer samlar ihop begravts i en massgrav utanför staden.
TUFFT ARBETE. Volontärer samlar ihop begravts i en massgrav utanför staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden