Hallandsposten

Fyllda av död

- SOFIA ERIKSSON/TT

varifrån Abu Bakr al-baghdadi 2014 gjorde sitt enda offentliga framträdan­de som Is-ledare. I juli förra året förklarade Iraks premiärmin­ister Haider al-abadi kampen mot extremistg­ruppen över i staden och kallade det en ”seger över mörker, brutalitet och terrorism”.

MEN FIRANDET SKEDDE i ett Mosul svårt märkt av mänskligt lidande och de raketer och granater som avfyrades under det utdragna slaget om staden. Tusentals hem, byggnader och moskéer förstördes och här ligger också kroppar kvar på gatorna. Nyligen begravdes över 1 000 personer – varav de flesta tros vara Is-anhängare – utanför staden.

Och med bara några månader till årsdagen kvarstår mycket arbete för att läka stadens sår, framförall­t i de västra delarna där ”högar av grus på gatorna vittnar om det stora antalet förlorade liv, brutna och splittrade familjer, änkor och föräldralö­sa barn och förlorade försörjnin­gsmöjlighe­ter” enligt * 2014 utropade Islamiska staten (IS) al-raqqa till huvudstad i sitt ”kalifat”. Det var den första större stad i Syrien som extremiste­rna tog kontroll över och fungerade som dess maktcentru­m.

* I oktober förra året utropades seger mot IS i al-raqqa.

* Den 17 oktober 2016 inledde irakiska styrkor sin offensiv för att återta Mosul, som intogs av IS i juni 2014. De backades upp av en Usa-ledd allians.

* I slutet av januari 2017 hade IS drivits ut från östra Mosul. Efter intensiva strider i västra Mosul utropade Iraks premiärmin­ister Haider al-abadi slutligen seger mot IS i Mosul den 9 juli. Världsbank­en som berättar om raserade skolor, sjukhus och broar. ”Å ena sidan ser du dig omkring och betraktar all förödelse. Det är hemskt och fruktansvä­rt. Å andra sidan pågår återuppbyg­gnadsarbet­e tio minuter bort och det irakiska folkets och Mosulborna­s energi ger mig hopp för framtiden”, skriver Hafez Ghanem, Världsbank­ens vice ordförande i Mellanöste­rn, efter ett besök. De kommande fem åren ska al-nurimoskén där al-baghdadi gjorde sitt ökända framträdan­de återuppbyg­gas med hjälp av pengar från Förenade arabemirat­en. – Projektet handlar inte bara om att bygga upp moskén, utan också om att ge hopp till unga irakier, sade den emiratiska kulturmini­stern Noura al-kaabi vid en ceremoni.

 ?? Bild: BALINT SZLANKO/AP/TT ?? kroppar i Mosuls gamla stad i början av april i år. Över 1 000 kroppar – varav de flesta antas vara Is-anhängare – har
Bild: BALINT SZLANKO/AP/TT kroppar i Mosuls gamla stad i början av april i år. Över 1 000 kroppar – varav de flesta antas vara Is-anhängare – har
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden