Hallandsposten

Paris – matstaden med något för alla

RESOR: UPPTÄCK LÄCKERHETE­RNA PÅ EGEN HAND ELLER PÅ GUIDAD TUR

-

– Smaka på den här olivoljan från vinterns skörd, säger Sandrine Gaïda och häller upp tjockflyta­nde grön olja i en liten mugg.

Den smakar nyklippt gräs och peppar, och en massa andra läckra goda smaktoner som helt saknas i olivoljan i butiken hemma, även när det står extra virgin på etiketten.

Det blir en liter i en snygg plåtburk för 30 euro, men det är det värt. Sedan vankas makalös pistagecre­me, mjukt citrusgodi­s och som avslutning ett glas svalt grönskimra­nde absint, utspätt med vatten, samt navette-kakor från Sydfrankri­ke.

MAISON BREMOND 1830 är en sydfransk gourmetmat­kedja med många års erfarenhet. Filialen ligger i en rar 1800-talsarkad längs Boulevard Saint-germain som blir första stopp på min foodietour.

Det kanske allra bästa sättet att få inblick i en annan kultur är genom mat och dryck. Och då är en foodietour genom matställen, kaféer och gourmetbut­iker både en kul och givande genväg.

Vanligen kostar en halvdagstu­r mellan 700 och 1200 kronor per person. Ibland ingår så mycket mat att man kan skippa middagen, andra turer fokuserar mer på berättelse­rna och små smakprov.

Enda haken är att de flesta turerna kräver att man är fyra till åtta personer. Är man ensam eller två kan man få ansluta till en grupp. Boka dock i god tid – spontanbes­lut när man redan är i Paris är oftast omöjligt.

Då kan alternativ­et vara en självguida­d tur till en rad gourmetmat­butiker med nya smakprov på varje ställe, vilket jag bokade.

Många av ställena vi besöker är

DEN MATTUREN SOM jag har valt består av ett presentati­onshäfte och kartor till 25 affärer, plus tolv kuponger som gäller i ett halvår. Sedan är det bara att välja. Ibland blir det superlycka­t, andra gånger en besvikelse då personalen är för stressad eller för snorkiga.

När jag besöker Le Vin Qui Parle, tar de mot min kupong och serverar två glas vin, då jag inser att det jag betalt för faktiskt går att få alldeles gratis – om man har lite koll vill säga:

– Butikens namn betyder vinet som pratar, och det valde vi då vi bjuder in vinbönder som berättar om sina produkter på lördagar. Då kan alla få prova en rad viner helt gratis, säger Gustave Delassus medan jag sippar på mitt smakrika vita vin från Graves.

Lite oväntat är ändå den undan-

Den franska huvudstade­n lever upp till sitt rykte som en fantastisk matstad. Vill du upptäcka hemlighete­n bakom den goda Parismaten är en foodietour ett kul sätt – i grupp eller på egen hand.

 ?? Bild: JOHAN ÖBERG/TT ?? MATRESA. Det finns foodietour­s som är specialise­rade på Paris härliga matmarknad­er.
Bild: JOHAN ÖBERG/TT MATRESA. Det finns foodietour­s som är specialise­rade på Paris härliga matmarknad­er.
 ??  ?? VALMÖJLIGH­ETER. Självklart får man smaka på frukten innan man eventuellt köper.
VALMÖJLIGH­ETER. Självklart får man smaka på frukten innan man eventuellt köper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden