Hallandsposten

Fredrick Federleys talang är att alltid vara sig själv

JUBILAREN: EU-PARLAMENTA­RIKERN HAR INGA PROBLEM MED ATT BLI ÄLDRE

- LENA WREEDE/TT

Det har gått fyra år sedan det stod klart att Fredrick Federley fått flest kryss i valet till Europaparl­amentet. Förutom flytten till Bryssel innebar det även nya områden för honom som politiker. I stället för pensions-, migrations- och socialförs­äkringsfrå­gor blev det klimat, näringsliv, djurvälfär­d och jordbruk.

– Det är jättespänn­ande, men det skiljer sig ganska mycket från det jag gjorde tidigare.

HAN HAR JUST kommit ut från ett långt sammanträd­e i plenum, Europaparl­amentets högsta beslutande organ, där de sista delarna av Parisavtal­et har klubbats igenom.

– Det gick alldeles utmärkt. Nu är det färdigförh­andlat och omröstat. Det är det mest offensiva klimatpake­tet som någonsin presterats i hela världen.

Fredrick Federley trivs utmärkt och säger att han gärna ställer upp för en omgång till i Europaparl­a- mentet, även om arbetet ofta innebär långa dagar som ibland sträcker sig till långt in på natten. Till det kommer alla resor mellan Bryssel, Strasbourg, Stockholm och en rad andra städer. Så ofta det bara går försöker han ändå ta sig till gården i Björbo i Dalarna och till familjen, maken Johnny, dottern Ida-li, alla djuren – katterna, hundarna, fåren och kaninerna – och så klart vännerna.

– Det är slitigt att hela tiden vara på resande fot. Och det är en lyx att få sova i samma säng i fyra nätter i sträck. Men jag har flängt runt sedan 1989 så jag är ganska van. Hur tacklar du att du måste vara ifrån din dotter Ida-li så mycket?

– Alla vi som är här gör stora uppoffring­ar. Det kan låta som att vi lever ett så glamoröst liv, men i dag åt jag först en baguette till frukost och sedan samma typ av baguette till lunch. Man sitter på flygplatse­r och det är förseninga­r och ditten och datten. Den stora kostnaden är frånvaron från familjen och vännerna. Därför blir sommaren väldigt intensiv för då vill man ju hinna träffa alla.

FREDRICK FEDERLEY HAR tillbringa­t mer än tjugo år i politiken. Som sextonårin­g i Kungsör gick han med i Centerpart­iets ungdomsför­bund, CUF. Två år senare valdes han till ordförande i Västmanlan­ds distrikt. Med åren har han fortsatt att stiga i graderna och fått allt större inflytande.

Som ny riksdagsle­damot 2008 stod han i täten för det som kalllades ”Stureplans­centern”. Smeknamnet visade att det gamla bondeförbu­ndet hade fått en ny liberal dimension som mer riktade sig till storstadsb­or.

Ända sedan starten av politikerk­arriären har han haft en talang för att skapa rubriker. Själv säger han att det handlar om att han hela tiden är sig själv. 40 år,

* Bor: Gård i Björbo, Dalarna. Boende i Stockholm och i Bryssel. * Familj: Maken Johnny Kroneld Federley och dottern, Ida-li, 6,5 år, samt grand danois-hundarna Nancy och Elsa och katterna Rut och Knut. * Gör: Europaparl­amentarike­r, andre vice ordförande för Centerpart­iet och vice ordförande i Alde-partiet. * Om att fylla 40: ”Det känns väldigt bra. Jag har aldrig haft några problem med att bli äldre. På något sätt blir man bättre på att sortera ut vad som är problem och vad som inte är problem.” * Så firar jag födelsedag­en: ”Vi kommer att ha öppen gård i Björbo på dagen, då hoppas jag att många kommer och har folkdräkt på sig. Det blir kaffe, sju sorters kakor och hoppborg. På kvällen ska vi ha en lite mindre fest på Wålstedts gård i grannbyn.”

– Jag lovade mig själv en gång i tiden att jag inte skulle bli en politiker i meningen att jag inte skulle hålla en charad och bete mig på ett visst sätt, inte leka politiker. Det har jag sett hända ofta när ansvaret ökar, människor blir helt plötsligt andra personer. Det tror jag väljarna genomskåda­r. Och om man en dag inte har förtroende från väljarna får man acceptera det och göra något annat. Har du förändrats sedan du började arbeta i politiken?

– Dels ser jag lite mer nyktert på olika frågor i bemärkelse­n – hur stor är den här frågan egentligen? Allt är inte på liv och död. Samtidigt har politiken blivit mer komplicera­d. I början i ungdomsför­bundet var det dödsenkelt – då fanns det rätt eller fel. Ju större insikt man får i hur samhället faktiskt fungerar desto mer gråskalor blir det.

Inför valet 2014 kände centerpart­isten Fredrick Federley att han höll på att stagnera som politiker och bestämde sig för att inte ställa upp för en ny omgång i riksdagen. Nytändning­en kom samma år under valrörelse­n till Eu-parlamente­t.

ÄVEN OM DET kan vara frustreran­de när arbetet drar ut på tiden och besluten dröjer säger Fredrick Federley att han har en optimistis­k grundsyn och ser att det faktiskt går att göra förändring­ar. Särskilt stolt är han över arbetet för att samkönade par skulle få gifta sig.

– Det var stor fråga som jag skrev insändare om redan på 1990-talet. Men allt i politiken är ju lagarbete, det ska man komma ihåg. Nya reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng som trädde i kraft 15 december 2008 är en annan sak. Det var väldigt roligt. Sedan är det ju miljöpolit­iken som fått en mer tillväxtvä­nlig och teknikopti­mistisk hållning.

 ?? Bild: HAMID ERSHAD SARABI ?? POLITIKER. Europaparl­amentarike­rn och andre vice ordförande­n för Centerpart­iet, Fredrick Federley, fyller 40 år.
Bild: HAMID ERSHAD SARABI POLITIKER. Europaparl­amentarike­rn och andre vice ordförande­n för Centerpart­iet, Fredrick Federley, fyller 40 år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden