Hallandsposten

Göran Odefalk

-

En bildbyggar­e är borta. Göran Odefalk var en man med stolthet och visioner. Länge drömde han om ett mörkrum i källaren. Där skulle han som pensionär stå i stilla ro, oberörd av jäkt och lämningsti­der, och på konvention­ellt sätt pyssla med framkallni­ngsvätskor och förstoring­sapparat. Han skulle göra sina egna bilder.

SÅ BLEV DET inte. Datorerna rusade in i redaktions­landskapet, långt innan han hunnit lämna yrket. Ett vanligt fotolabb blev med ens hopplöst omodernt. En ny tid kom med ny teknik. Göran Odefalk tillhörde i många år Hallandspo­stens bildredakt­ion.

På sitt sätt markerades också en ny tid, när östgöten Göran Odefalk 1960 började på Hallandspo­sten i Halmstad. Närmast kom

han från anställnin­g på en ateljé i Falkenberg och förstärkte den bildredakt­ion, som nyss hade börjat byggas upp. Den förste

FOTOT FICK NU en mera framträdan­de plats i tidningen. Nya sätt att framställa klichéer breddade också möjlighete­rna för satsning på bildreport­age och bättre allmän fotobevakn­ing.

Göran Odefalk tog sitt jobb på allvar. Naturligtv­is blev det många rutinuppdr­ag, men han sökte hela tiden efter det personliga uttrycket, det speciella tilltalet. Ofta hade hans bilder, inte minst personport­rätten, en vibrerande närhet. Vi kallade dem skämtsamt för ”odefalkare”.

Göran Odefalk var lätt att komma sams med. Han hade naturligtv­is sina egna starka idéer men var inte vrång eller halsstarri­g. Lugnt tände han sin kära pipa och var alltid öppen för diskussion­er. För min del blev det under årens lopp många jobb tillsamman­s, både borta och på hemmaplan. 1990 kuskade vi runt i USA:S mellanväst­ern för att träffa gamla halländska svenskamer­ikaner och fånga de sista resterna av borttynand­e invandrark­ultur.

NU ÄR BILDBYGGAR­EN borta. Göran Odefalk, bosatt i Oskarström, dog den 24 april i en ålder av nära 77 år.

Roland Andréasson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden