Hallandsposten

Zazzi om tramezzini, pyttipanna och mandelskal

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Hej Alexandra! Jag gillar tramezzini, men hittar inget bröd som ger tillräckli­gt stora skivor med rätt ”svampig” konsistens. Vet du var jag kan köpa eller har du recept så jag kan baka? HÄLSNINGAR, BOSSE Hej Bosse! Man kan köpa bröd, och allra bäst tycker jag att det blir med landgångsb­röd. De finns oftast att köpa frysta, fråga efter dem i din affär. Finns de inte brukar de dyka upp lagom till alla studentfir­anden. Man kan med fördel även använda dem till att göra smörgåstår­tor.

Men som alltid tycker nog jag att det blir bäst om man bakar brödet själv.

Köp fyrkantiga brödformar av lite större modell och fodra med bakplåtspa­pper. Brödet bakas på mjölk och färgen är vit. I mitt tycke är det egentligen ett ganska tråkigt bröd, men det blir gott med goda fyllningar och skurna

i trekanter. Bäst är det att förvara, skuret, väl inplastat i kyl eller i frys.

Här kommer receptet:

2,5 dl mjölk (3%) 2,5 dl vatten 80 g smör 12-13 dl vetemjöl 50 g jäst 3 tsk strösocker 2 tsk salt Gör gärna så här:

Smält smöret och rör i mjölken och vattnet, värm till ljummet.

Smula jästen i en bunke, häll i ungefär 1 dl av degvätskan och rör ut med jästen, häll i resten av vätskan och fortsätt röra ihop.

Rör ihop socker, salt och mjöl. Arbeta i vätskan lite i taget tills allt bundits samman till en slät och fin deg. Låt jäsa på dragfri plats under bakduk till dubbla storleken.

Dela upp i två väl insmorda eller fodrade brödformar, plasta och låt jäsa igen i en timme.

Sätt ugnen på 200 grader och grädda i mitten av ugnen, ca 30-40 minuter. Känn med sticka att bröden är torra inuti. Vänd ur och låt svalna under bakduk på galler.

Skiva och njut med alla möjliga fyllningar. Hej! Känner att jag genast måste baka de mexikanska kakorna som publicerad­es i GP den 12/4. Låter helt underbara. Men ska skalen vara kvar på mandlarna? På det ganska dåliga fotot ser det ut som en skalad mandel.

Tack för svar och mycket trevliga recept! MVH, SUSANNA BOLIN

Hej Susanna! Jag köper alltid ekologiska mandlar med skal och låter det vara kvar när jag bakar eller gör mandelmjöl­k och mandelsmör. Det är rikt på fibrer och i mitt tycke bara gott. Alexandra! Visst är pyttipanna gott! Eller vad tycker du? ALF Bäste Alf! Pyttipanna är jättegott. Och ett perfekt sätt att njuta av rester. Jag gjorde nyligen min på överbliven påsk-skinka som jag hade i frysen. Blev så gott så.

Så här gjorde jag, men pyttipanna gör man med det man har hemma, så välkomna att förändra receptet efter smak och tycke.

Pyttipanna på skinka

4 PERSONER 250-300 gram skinka i bit 1-2 morötter 6 potatisar av fast sort 1 palsternac­ka 1 msk timjan 1 rödlök 1-2 ägg per person 1 msk smör & rapsolja inlagda rödbetor senap salt och peppar Gör gärna så här:

Förbered alla ingrediens­er. Tärna köttet och skala och skiva löken. Skala och tärna potatisen, palsternac­kan och morötterna i fina små kuber.

Smält smöret tillsamman­s med oljan i en stekpanna (gärna non stick). Råstek rotfrukter­na på ganska hög värme i smör och olja tills de fått fin gyllene färg, vänd noggrant under tiden.

Salta och peppra, vänd i köttet och örterna. Servera med skivad lök, senap, inlagda rödbetor och rått eller stekt ägg efter smak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden