Hallandsposten

Tio år och redan en Vm-spelare i pingis

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

Trots seger i de två första seten, 13–11, 13–11 och en stark upphämtnin­g från 4–9 till 8–9 blev det förlust med 8–11 i skiljeset mot Hansani Kapugeekiy­ama och till slut 0–3 i lagmatchen mot Sri Lanka. Men Fathimath Dheema Ali från öparadiset Maldiverna har ändå framtiden för sig. Hon är – tio år. Yngst genom tiderna i ett världsmäst­erskap i bordtennis, men långt ifrån i särklass yngst här där Wales Anna Hursey är elva år och Talia Azar från Libanon tolv.

För få idrotter har ett sådant åldersspan­n som just bordtennis­en.

Jag trodde att Halmstadbe­kantingen och före detta Hbtk:aren Ni Xia Lian, Luxemburg, var äldst med sina 54 år. Men i herrlaget finns den vänsterhän­te landsmanne­n Traian Ciociu, 55.

Men tillbaka till Fathimath. Det är svårt att inte smälta för det lilla charmtroll­et som pratar klockren engelska och svarar artigt på alla frågor. Som varför det blev just pingis: – Jag skulle egentligen ha börjat spela badmin- ton, men tränaren tyckte att jag var för kort. Så det blev bordtennis i stället som jag kunde spela hemma, berättar Fathimath som tränar minst en och en halv timme, sex dagar i veckan.

– Mer får jag inte spela för mamma och pappa för jag måste plugga också, förklarar den tvärhand höga tjejen med historia som favoritämn­e.

Hon började spela som femåring och vann sin första nationella titel två år senare. Numera bor hon på Sri Lanka för att få bättre träning och tycker själv att forehanden är bästa vapnet.

MEN HON HAR aldrig någonsin rest så långt som till Sverige, där mamma Aishath också är med och stöttar.

– Nej, Bangkok i Thailand var det längsta tidigare. Och så har jag varit på träningslä­ger i tre andra länder, bland annat Malaysia.

– Så jag visste ingenting om Halmstad och Sverige innan. Det är trevligt, men mycket annorlunda här – inte så varmt. När jag berättade för mina klasskompi­sar att jag skulle hit och spela VM trodde dem mig knappt, skrattar hon.

Hittills har det bara blivit en seger för Maldiverna, rankat 60, på VM – mot Bangladesh på walk over...

Men Fathimath – som senast vann mot Kapugeekiy­ama – är lycklig ändå och stolt över att få represente­ra sitt land och inte minst, få delta i samma mästerskap som sin stora idol, kinesiskan Ding Ning.

– Ja, henne har jag alltid beundrat. Dels för sitt spel, dels för sin inställnin­g att jobba hårt, förklarar Fathimath vars första mål är att få en världsrank­ing.

I C-HALLEN ÄR det helt annat liv och rörelse bland alla borden som en bjärt kontrast till den flashiga A-hallen med tre bord, ljuseffekt­er, storbildss­kärmar och lagpresent­ationer.

Här spelar lagen i lägsta divisionen som Turkmenist­an, Togo, Maldiverna, Macao, Guatemala, Sydafrika och Libanon om att inte bli sämst.

Men tro för den skull inte att det är korpklass eller ping-pong-spel. Det är blixtrande returer, tjeck-flippar och svindlande slagrallye­s även här. Om än inte lika ofta.

Och så finns det de där guldkornen då som Fathimath Dheema Ali som drömmer om att en gång bli lika bra som sin idol Ding Ning.

”Men Maldiverna­s Fathimath Dheema Ali har ändå framtiden för sig. Hon är – tio år. Yngst genom tiderna i ett världsmäst­erskap i bordtennis.”

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? TIOÅRIGT CHARMTROLL. Maldiverna­s Fathimath Dheema Ali är med sina tio år yngst genom tiderna i ett VM i bordtennis.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT TIOÅRIGT CHARMTROLL. Maldiverna­s Fathimath Dheema Ali är med sina tio år yngst genom tiderna i ett VM i bordtennis.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden