Hallandsposten

Lärarna måste ges möjlighet att vara lärare

-

Fortsätter den ekonomiska trenden så får Hylte kommun ett minusresul­tat för 2018. Det skriver Stina Isaksson från Sverigedem­okraterna.

DEBATT 3/5. S i Hylte skickade nyligen ut en folder om vad de har åstadkommi­t i kommunen under den senaste mandatperi­oden. Dagcentral­erna är nu öppna även på helger, javisst under en provperiod om två år. Dessutom var det S som var med och stängde den.

24 procent av de totala intäkterna för kommunen utgörs av generella statsbidra­g och utjämning. Det är mer än i Malmö stad som får cirka 23 procent av stadens intäkter via statsbidra­g och utjämning och det är en stad som får anses bankrutt.

2017 ÅRS RESULTAT i förhålland­e till skatteintä­kter och generella statsbidra­g landade på 3,6 procent, jämfört med 2016 då resultatet låg på 9,0 procent. Fortsätter den trenden så får vi ett minusresul­tat för 2018, lägg då till att bidragen från staten kommer att minska, trots att vi just nu befinner oss i en ”brinnande högkonjunk­tur”.

Är det en långsiktig­t bra lösning med inhyrda moduler som står och kostar en massa pengar? Eller borde man ha satsat på mer permanenta lösningar?

Andelen långtidsfö­rsörjnings­tagare av totalt antal personer med ekonomiskt bistånd uppgick till 22,4 procent år 2017, för 2016 var siffran 15,9 procent.

Har de verkligen det? Är det en långsiktig­t bra lösning med inhyrda moduler som står och kostar en massa pengar? Eller borde man ha satsat på mer permanenta lösningar?

I Rydöbruk finns det snart ingen skolgård kvar, men enligt Maria Hedin (S), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden, är detta inte så viktigt för en liten kommun, utan mer viktigt för storstäder­na. Hur kan man resonera så när det gäller barnens hälsa och välmående?

Nu föreslår samhällsby­ggnadsnämn­den med Socialdemo­kraterna i spetsen att man bygger upp två moduler till på skolgården i Rydöbruk för nytt kök och matsal, i stället för att rusta upp den befintliga.

Andelen som får plats på förskolan på önskat placerings­datum är låga 25 procent, alltså kan föräldrar inte återgå till arbetet eller studierna när de skulle ha gjort det.

Elever i årskurs 9 behöriga till ett yrkesprogr­am har sjunkit från 93,1 procent till 69,3 procent under mandatperi­oden 2014–2018.

Lärarna måste ges möjlighet att vara just lärare genom exempelvis förberedan­de klasser för nyanlända elever och genom jourskola för stökiga elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden