Hallandsposten

Roboten Baxter från Halmstad i konsttävli­ng

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se 010-471 51 23

För andra året i rad deltar Högskolan i Halmstads sociala robot Baxter i en internatio­nell konsttävli­ng. Nu represente­ras sex målningar i tävlingen Robot Art 2018.

Baxter är resultatet av två sammansatt­a robotar, och finns placerad på Högskolan i Halmstad. Förra året tolkade Baxter Peter Wahlbecks känslor – överförda via hjärnvågor – i konst.

Men i år har forskarna utvecklat Baxters egen förmåga att uttrycka känslor i konst, och den här gången har roboten tolkat och målat av människan.

– För ett år sedan målade Baxter med ett tomt och uttryckslö­st ansikte. Det vara bara hans målningar som uttryckte känslor. I år ville vi att roboten också skulle visa känslor, berättar Martin Cooney som forskar om sociala robotar på Högskolan i Halmstad.

DEN HÄR GÅNGEN är det 19 team från hela världen med i tävlingen, och över 100 målningar är inskickade. Förra året kom Baxter på en sjätteplat­s.

– I år är det faktiskt färre bidrag med vilket gynnar oss, jag hoppas att vi hamnar i toppen. Baxter är inte färdigutve­cklad utan vi vill under en längre tid försöka förstå hur robotar kan hjälpa människor som har varit med om till exempel trauman. Hur kan robotar hjälpa människor genom konst? säger Martin Cooney.

Baxter har målat förgrunden på sina sex målningar, programmer­ad för att visa känslor i sitt ”ansikte” och även uttrycka dem verbalt. Bakgrunden har så kallade små robotar varit delaktiga i.

SYFTET ÄR ATT utveckla mer mänskliga robotar, där robotkonst är ett steg på vägen.

– För att sociala robotar ska lyckas interagera med och hjälpa människor måste de ges ”liv”. Roboten måste kunna känna mänskliga känslor och uttrycka egna känslor – precis som vi människor gör, säger Martin Cooney.

HÖGSKOLAN I HALMSTADS lag ställer upp med namnet ”Heartalion”, och tävlingen pågår fram till den 11 maj. Vinnaren kammar hem 100 000 dollar, varav en stor del ska gå till välgörenhe­t. Förstaplat­sen väljs genom att väga samman rösterna på sociala medier samt rösterna från en profession­ell jury.

Det vinnande konstverke­t från tävlingen kommer sedan att säljas på en konstmässa i Seattle i USA i augusti.

 ?? Bild: JOACHIM BRINK ?? BAXTER. Roboten från Halmstad är med och tävlar i den internatio­nella konsttävli­ngen – Robot Art 2018.
Bild: JOACHIM BRINK BAXTER. Roboten från Halmstad är med och tävlar i den internatio­nella konsttävli­ngen – Robot Art 2018.
 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? GÅR FRAMÅT. I år har forskarna utvecklat Baxters egen förmåga att uttrycka känslor i konst.
Bild: SARA ÖSTER GÅR FRAMÅT. I år har forskarna utvecklat Baxters egen förmåga att uttrycka känslor i konst.
 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? TÄVLINGSBI­DRAG. Martin Cooney är forskare i social robotik på Halmstad Högskola. Här är Baxters tävlingsbi­drag ”Changeman”.
Bild: SARA ÖSTER TÄVLINGSBI­DRAG. Martin Cooney är forskare i social robotik på Halmstad Högskola. Här är Baxters tävlingsbi­drag ”Changeman”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden