Hallandsposten

Narcisser bjuder på en fest i GULT

TRÄDGÅRD: LINNÉA DICKSON HAR VALT UT 111 SORTER

- GUNNEL CARLSON/TT

Redan första veckan i mars kom Malmöborna till trädgården för att se de första påsk- och pingstlilj­orna i blom. Då låg snön fortfarand­e kvar i rabatterna och inte minsta lilla grönt syntes av de tusentals lökar som planterats.

– Ja, det var lite snopet att våren blev så sen i år. Blomningen kom säkert tre–fyra veckor senare än vad vi hade räknat med, säger Linnéa.

Men i april och maj ska alla bäddarna och ängen gå i många nyanser av gult.

– Gula blommor har ju lite dåligt rykte och det är helt obegriplig­t, tycker Linnéa som noggrant har valt ut de 111 sorters narcisser, det vill säga de påsk- och pingstlilj­or, som ska blomma i år.

INSPIRATIO­NEN KOM bland annat efter resor till Fredriksbe­rgs have i Köpenhamn och Ebertpark i tyska Ludwigshaf­en där parkerna fyllts med narcisser av olika sorter.

Lökarna beställdes från Holland i fjol och i höstas började plantering­en. På ängen där Malmö Garden Shows idéträdgår­dar byggs i juni sattes 3 000 lökar, och på fälten bredvid kom 5 500 narcisser i jorden. Alla grävdes ned en och en, för hand. Det tog några arbetsdaga­r.

Fördelen med att ha narcisser i stället för tulpaner, som är hennes företrädar­e John Taylors favorit, är många menar Linnéa:

– De förökar sig villigt och varken rådjur eller sork gillar dem. Våra fasaner som går fritt i trädgården älskar tulpanerna som de gärna krafsar upp och gnager på. Narcissern­a rör de inte. Dessutom är det kul att visa hur många olika sorter det finns.

Oftast tänker vi bara på den vanliga gula påskliljan, den doftande pingstlilj­an och någon minipåskli­lja, men det finns verkligen ett enormt utbud att välja bland – från knallgula till orange, vita och aprikosfär­gade.

LÄNGS DEN LÅNGA bokhäcken som gränsar mot kanalen i Malmö har sorterna ’Hawera’ och ’Sailboat’ planterats för att ge en sirlig blommande kant när de ljusgröna bokbladen börjar visa sig.

Slottsträd­gården i Malmö är en öppen park utan staket och lås och därför drabbas den av stölder då och då. Värst utsatt är den trädgård som trädgårdsm­ästaren Peter Korn har designat, och som innehåller en hel del exotiska växter. Där upptäcks ofta hål efter stulna växter och tidigt i våras sågade någon ned en stor väderkvarn­spalm i ett annat av trädgårdsr­ummen.

– Vi vill ju ha en öppen park med promeneran­de människor, hundar och lekande barn. Det tråkiga med att det stjäls växter är att vi inte vågar sätta tillbaka nya spännande, udda sorter och då går man miste om möjlighete­n att se annat än det vanliga i växtvärlde­n, säger Linnéa som hoppas att narcissern­a ska få stå kvar och föröka sig så att de bara blir fler och fler att njuta av.

SOM NY TRÄDGÅRDSM­ÄSTARE vill Linnéa Dickson utveckla Slottsträd­gården och fokusera mer på odlande och kunskap. Skolträdgå­rdarna där skolbarn från hela Malmö har en egen yta att odla på får bättre plats och det kommer att göras flera områden där besökarna kan få inspireran­de tips om hur man odlar på liten yta. Ett helt nytt växthus håller på att byggas för att ge plats åt odling och i det gamla ska det hållas odlingskur­ser. Slottsträd­gården ska bli en naturlig mötesplats även när narcissern­a vissnat.

– Mitt mål är att man ska känna att detta verkligen är allas trädgård. * 1) Jorden ska vara väldränera­d men inte för torr. Sätt lökarna på tre gånger lökens egen storlek i djup, och ge dem plats att sprida sig. * 2) Plantera tillsamman­s med storbladig­a perenner som kommer efter narcissblo­mningen, till exempel jättedaggk­åpa och hosta. * 3) Gödsla med benmjöl när bladen har börjat vissna, det ger löken kraft inför nästa års blomning. Tänk på att inte klippa bort de vissna bladen.

För ett år sedan tog Linnéa Dickson över som trädgårdsm­ästare på Slottsträd­gården i Malmö. – Ett riktigt drömjobb, tycker Linnéa. I år drar hon igång våren 2018 med en rejäl Narcissusf­estival.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON ?? GULT ÄR INTE FULT. Linnéa Dickson tog över som trädgårdsm­ästare på Slottsträd­gården i Malmö för ett år sedan. Hon har valt att satsa på narcisser.
Bild: JOHAN NILSSON GULT ÄR INTE FULT. Linnéa Dickson tog över som trädgårdsm­ästare på Slottsträd­gården i Malmö för ett år sedan. Hon har valt att satsa på narcisser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden