Hallandsposten

När det kommer till begravning­sceremonin upphör rättvisan och idén om allas lika värde.

- MARIANNE HOLM Tf politisk redaktör Tel: 010 471 51 29 mh@hallandspo­sten.se

Iveckans nummer av Dagens Samhälle, som ges ut av Sveriges kommuner och landsting, SKL, finns en högst intressant debattarti­kel om dagens begravning­sverksamhe­t. Om det är någonting alla vet på förhand så är det att vi en gång ska dö. Det enda rättvisa med detta sorgliga faktum är att det just är rättvist. Ingen kommer undan.

I dagarna när vi just lämnat in våra självdekla­rationer brukar kyrkofråga­n dyka upp av mer ekonomisk karaktär.

MEN NÄR DET kommer till själva begravning­sceremonin upphör rättvisan och den demokratis­ka idén om allas lika värde. Åtminstone för den allt ökande skaran som lämnar Svenska kyrkan. Fortfarand­e är drygt sex av landets tio miljoner invånare medlemmar i någon kyrkoförsa­mling, Och även om antalet medlemmar ökar som en logisk följd av antalet ökande medborgare, väntas mindre än hälften vara medlemmar i Svenska kyrkan 2024. Det är inte så långt dit.

Därför menar debattörer­na i Dagens Samhälle att det är hög tid att fundera över om den nuvarande ordningen med begravning­sverksamhe­ten, där kyrkan är huvudman, egentligen är neutral och tillgängli­g för alla. Tillsamman­s har de skrivit boken ”Begravning­sverksamhe­ten och Svenska kyrkan. Ett samhällsan­svar i tiden”, som nu i vår har givits ut av kyrkliga förlaget Verbum. Jan-olof Aggedal är teologie doktor och begravning­sforskare och medförfatt­aren Bo Silfverber­g är journalist.

De tar inte ställning i själva sakfrågan utan vill väcka debatt om att den pågående samhällsfö­rändringen också måste avspeglas i hur vi sköter begravning­sverksamhe­ten. Av landets 290 kommuner är det bara Stockholm och Tranås som är huvudmän för begravning­arna. I alla andra fall vilar ansvaret på Svenska kyrkan. Jo, debattörer­na markerar att kommunsekt­orn har en huvudroll att vara ett alternativ till Svenska kyrkan, eftersom den hyser olika synsätt på trossamfun­dets identitet och roll, ”ibland svårförenl­iga med myndighets­uppgiften att vara begravning­shuvudman”, skriver de.

I dagarna när vi just lämnat in våra självdekla­rationer brukar kyrkofråga­n dyka upp av mer ekonomisk karaktär. På deklaratio­nsblankett­en är kyrkoskatt­en specificer­ad och det kan handla om några tusen kronor. Några väljer därför att gå ur för att spara pengar. Det har också bedrivits minst sagt tvivelakti­ga metoder via sociala medier att få fler att lämna kyrkan, som HP tidigare uppmärksam­mat på nyhetsplat­s. Kvarstår gör emellertid allas skyldighet att betala begravning­savgift, vilken också framgår av deklaratio­nen. Avgiften är inte särskilt betungande.

Jan-olof Aggedal och Bo Silfverber­g uppmanar till debatt om tre modeller för framtiden: Antingen att vi behåller nuvarande ordning som den är. Här behöver samhället förbättra stödet till länsstyrel­sen och begravning­sombud för att säkra religionsf­riheten. Eller så tar kommunerna över huvudmanna­skapet, vilket redan alltså skett i Stockholm och Tranås. Eller, som ett tredje alternativ, att kommunerna i grunden tar över huvudmanna­skapet, men låter Svenska kyrkans församling­ar sköta begravning­arna på orter där det uppfattas som tidsenligt.

TILL SIST, när vi ändå talar om sorgliga ting, kan jag bara notera att Svenska Akademien, valt att göra en paus i utdelandet av Nobelprise­t i litteratur. Så har förvisso skett förr. Men inte av det högst beklagansv­ärda skälet som i år, där det saknas såväl snille som smak.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? GARANTERAD RELIGIONSF­RIHET? Bilden är från en borgerlig begravning i vackra Ljusets kapell i Luleå som illustrati­on av att Svenska kyrkan alltjämt är huvudman för begravning­sverksamhe­ten.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT GARANTERAD RELIGIONSF­RIHET? Bilden är från en borgerlig begravning i vackra Ljusets kapell i Luleå som illustrati­on av att Svenska kyrkan alltjämt är huvudman för begravning­sverksamhe­ten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden