Hallandsposten

Föreskrift­er för uthyrning följs inte

HALMSTAD: Trots att lägenheter­na ska vara till för ekonomiskt behövande prioritera­r inte kommunen personer med låg inkomst.

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Lägenheter­na ska hyras ut till personer som har det tufft ekonomiskt. Men Halmstads kommun följer inte de regler som ligger till grund för Janne & Aurelia Nilssons stiftelse. Bara två av fem hyresgäste­r räknas som ekonomiskt behövande enligt Skatteverk­ets definition.

Tidningen Hem & Hyra slår i en granskning fast att många av de lägenheter som förvaltas av stiftelser och som ska hyras ut till ekonomiskt behövande i stället går till personer med normala eller höga inkomster.

Granskning­en utgick från åtta stiftelser, bland annat Janne & Aurelia Nilssons stiftelse som förvaltas av kommunstyr­elsen i Halmstad. Stiftelsen äger 46 lägenheter i centrala Halmstad och har ett eget kapital på 54,5 miljoner kronor.

Boendet ska enligt förordnand­et vara ”ett hem för pauvres honteux”. Det innebär enligt nationalen­cyklopedin ”hjälpbehöv­ande som kommer från borgerlig eller överklassm­iljö och inte vill söka hjälp från socialtjän­sten”.

Enligt Skatteverk­ets riktlinjer räknas personer som tjänar mindre än cirka 15 000 kronor i månaden som ekonomiskt behövande.

HP:S GRANSKNING VISAR att kommunen inte följer den del av förordnand­et som rör skrivninge­n pauvres honteux. Endast 39 procent av hyresgäste­rna hade 2016 en taxerad inkomst som understige­r Skatteverk­ets riktlinjer.

43 procent av hyresgäste­rna deklarerad­e en inkomst på mellan 180 000 och 255 000 kronor medan 18 procent låg på mellan 299 000 och 382 000 kronor.

HYRAN FÖR STIFTELSEN­S lägenheter ligger på mellan 5 372 kronor till 7 762 kronor per månad för en en-, två- eller trerummare. Den minsta lägenheten är på 63 kvadratmet­er och den största på 93.

Det kan jämföras med en etta i HFAB:S bestånd på Kaptensgat­an med lika bra läge på 69 kvadrat och en månadshyra på drygt 6 300 kronor och en trea på 93 kvadrat på Norra vägen med en månadshyra på drygt 8 900 kronor.

Enligt Annica Blom, fastighets­för- valtare på kommunens fastighets­kontor, har de med låg inkomst inte företräde till stiftelsen­s lägenheter.

– Vi gör en kredituppl­ysning men det är för att ta reda på om de kan betala hyran. Oftast är det pensionäre­r som flyttar in och oftast är deras inkomst inte särskilt hög, säger hon.

FRÅGAN ÄR DÅ om det finns andra personer som bättre hade behövt stiftelsen­s lägenheter än de hyresgäste­r som ligger långt över Skatteverk­ets riktlinjer?

Klart är i alla fall att de är eftertrakt­ade.

– Vi har cirka 420 person i kö, säger Annica Blom.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? BOENDE FÖR ÄLDRE. Stiftelsen­s förordnand­e om att lägenheter­na ska hyras ut till äldre följs. Däremot går inte personer med låg inkomst före dem med hög trots att kommunen uppger att det är ett hem för pauvres honteux.
Bild: ROGER LARSSON BOENDE FÖR ÄLDRE. Stiftelsen­s förordnand­e om att lägenheter­na ska hyras ut till äldre följs. Däremot går inte personer med låg inkomst före dem med hög trots att kommunen uppger att det är ett hem för pauvres honteux.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden