Hallandsposten

Trögt för nya planer

- jonatan gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Kommunen får inte fram bostadspla­ner i den takt som behövs. Inga nya har klubbats på ett år.

”Vi tror att det blir en ketchupeff­ekt i år.” OVE BENGTSSON (C) ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden

För att bygga nya hus, butiker och industrier krävs detaljplan­er. Under hela förra året blev Laholms kommun bara klar med två stycken. Närmare 30 planer med över 600 nya bostäder står och stampar i kön.

Om det skulle fortsätta i den takten?

– Då ligger vi verkligen illa till, säger Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnä­mnden.

Facit hittills i år: noll färdiga planer.

Planarbete kan låta tråkigt, men är avgörande för kommunens utveckling. Varje gång ett nytt bostadsomr­åde ska byggas, en förskola utökas eller ett industriom­råde växa brukar det behövas en ny detaljplan.

Senast Laholms kommun antog en ny bostadspla­n var för över ett år sedan.

I april 2017 klubbade fullmäktig­e kvarteret Humlan i Laholm. Där bygger olika byggherrar nu två hyreshus med sammanlagt ett 50-tal lägenheter. Plan nummer två kom i september och gäller en ställplats för husbilar på Gröningen.

MÅNGA STORA BYGGPROJEK­T väntar på sin tur.

I kön står lågt räknat 600 bostäder i form av villor och lägenheter, 25 500 kvadratmet­er handelsomr­åde, 500 000 kvadratmet­er industrima­rk, ett hotell och Mellbystra­nds nya centrum.

Och då räknar vi bara de tolv planer som står med på den prioritera­de listan. På väntelista­n återfinns ytterligar­e 16 planer, med allt från sommarstug­or till flerbostad­shus.

– Två färdiga planer är för lite. Vi hade velat betydligt mer, säger Ove Bengtsson.

Tidigare har kommunen klarat av fem, sex planer om året. Det finns flera orsaker till att takten har sjunkit.

– Många blir överklagad­e. Ett exempel är kvarteret Hästen, som vi har lagt oerhört mycket krut på utan att den kommer med i statistike­n.

– Jag märker också tydligt att det krävs betydligt större och fler utredninga­r för varje plan vi jobbar med. Det gäller förstås i hela Kommmunsve­rige.

ATT BYGGLOVSSI­DAN HAR haft svårt att palla för trycket är välkänt. Det har till stor del berott på vakanser och förlust av erfaren personal. På planavdeln­ingen finns det inga luckor, enligt Ove Bengtsson.

– De är bemannade upp så att man är fullt, med nyanställd­a också. Det går för högtryck och vi har knappt plats för våra tjänstemän i korridoren.

EN STADSARKIT­EKT HADE kanske underlätta­t, men anses inte vara något akut behov. Den förra slutade 2014. På annat håll i Stadshuset finns en tjänsteman med samma kompetens, som går in som arkitekthj­älp på 20 procent. Så när vänder det?

– Vi tror att det blir en ketchupeff­ekt i år. Alla planerna på priolistan jobbar vi aktivt med. Man kan inte bara hänga upp sig på antalet. Större planer väger tyngre än små frimärken, säger Ove Bengtsson.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? HÄR BYGGS DET. Det byggs just nu för fullt i kvarteret Humlan i Laholm. På andra håll i kommunen väntar byggherrar­na otåligt på att kunna komma i gång.
Bild: JONATAN GERNES HÄR BYGGS DET. Det byggs just nu för fullt i kvarteret Humlan i Laholm. På andra håll i kommunen väntar byggherrar­na otåligt på att kunna komma i gång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden