Hallandsposten

Krisåret får Kris att höja sin tröskel

En anställd dömdes för att ha skjutit en person. En annan anställd sade upp sig och blev själv skjuten strax efteråt. 2017 var utan tvekan ett riktigt skottår för Kris.

- JAN STOHR jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Det är grundaren i Halmstad, Per-uno ”Putte” Fransson som leker med orden.

– 2017 var ett riktigt skitår. Eller skottår, skulle man kunna säga.

Han fyller 70 år i sommar. Men i stället för att njuta av ett stillsamt pensionärs­liv kliver han in ännu mer i elden med ett ökat, dagligt ansvar för verksamhet­en i Kris, Kriminella­s revansch i samhället, i Halmstad.

Nästa vecka, på årsstämman den 10 maj, väljs verksamhet­sledaren sedan många år, Paul Barath, till ordförande för Kris riksorgani­sation. Han är sedan månadsskif­tet också verksamhet­sledare för hela Sverige.

Det var Putte Fransson som hjälpte Paul Barath bort från det kriminella livet 2005. Adepten växte snabbt i sina skor och i det läget som de befinner sig nu skulle man kanske kunna prata om ”räkmacka”, att det går bra. Om det inte vore för 2017. Året då en anställd dömdes till tio års fängelse för mordförsök, efter att ha skjutit en Halmstadbo i huvudet på Odalvägen i december. 2017 var året då en annan anställd förekom i utkanten av flera mycket allvarliga brottsutre­dningar och sedan sköts vid en livsfarlig uppgörelse på öppen gata på Andersberg i oktober.

EXEMPLEN PÅ BAKSLAG är flera varje år och ingår i statistike­n som visar att Kris årligen tappar omkring 30 procent av deltagarna. Men händelsern­a 2017 tynger Kris mer påtagligt. Den skjutne var en 34-årig man som först och främst var bra att få bort från den kriminella sidan i Halmstad. På det viset var han också ett utmärkt varnande exempel. Han var en bra deltagare i Kris verksamhet riktad mot unga, som med lätthet kunde ha tyngd bakom varje ord.

– Vi visste att det fanns en risk i att ta in honom. Men han kändes som att han var på banan, beskriver Paul Barath.

34-åringen åtalades nyligen för grovt narkotikab­rott, polisen hittade vid en husrannsak­an omkring 270 gram kokain i hans lägenhet. Tidigare under året förekom han i utredninge­n av mordförsök­et i Bäckagård i maj men också i utkanten av den omfattande utredninge­n av vapenligan i Laholm, där flera personer nyligen dömdes till långa straff för grova vapenbrott.

Det mest anmärkning­svärda som kom fram i den utredninge­n var att 34-åringen fick 11 000 kronor insatta på sitt konto vid ett tillfälle när vapenligan var hårt pressad av hot från ett mc-gäng och medlemmarn­a beväpnade sig för att kunna möta hotet.

POLISEN KUNDE FÖLJA pengarna från ligan, via ombud till 34-åringens konto. Vid husrannsak­an i februari i år hade han utöver kokainet också hundratals patroner gömda både i lägenheten och i garaget. Han åtalades dock inte, vare sig för det grova våldsbrott­et i Bäckagård eller för samröret med vapenligan.

Kris fick besked om att det fanns en hotbild mot 34-åringen innan han sköts på Andersberg.

– Jag sade till honom att han var tvungen att lämna Kris. Men han sjukskrev sig när han blev skjuten. Samma dag som sjukskrivn­ingen tog slut sade han upp sig, berättar Paul Barath.

HAN VET ATT en sådan här händelse leder till att hela Kris verksamhet ifrågasätt­s. Reaktioner­na blev också mycket starka när mannen i det andra exemplet, mordförsök­et genom ett skott i huvudet på en Halmstadbo, tog en av Kris bilar och hämtade två kompisar och sedan sökte upp sitt offer.

– När vi förklarar vad som har hänt för myndighete­r som vi samverkar med slår sådana händelser inte tillbaka mot oss. De vet hur det ser ut. Men hos de som inte gillar oss gör det det. De pratar gärna i termer som: ”Alla på Kris är sådana.” säger Paul Barath. Putte Fransson fortsätter: – Det viktigaste för oss är att vi agerar när det händer någonting. Vi utesluter dem. Skulle vi inte göra det kan man tro att vi har en massa hemlighete­r för oss.

OM DET FUNNITS varningssi­gnaler i fallet med 34-åringen så kom skottet på Odalvägen som en blixt från klar himmel. Skytten hade varit hos Kris i närmare två år, hade flera händelser i sitt privatliv som gick hans väg och hade bara ett par dagar före överfallet fått besked om att han skulle få gå en eftertrakt­ad utbildning som Kris står för.

– Jag har inte pratat med honom personlige­n efteråt, men han brast ju redan när han blev arg för bilder som han fick skickade till sig. Han skulle ha pratat med oss. Vi hade kunnat hjälpa honom hantera sina känslor. Innan händelsen var det bara glädje kring honom. Vad har hänt, har ni inget klister i nyporna längre?

– Vi pratar gärna om de som går vidare ifrån oss. Den senaste blev anställd som terapeut av Falkenberg­s kommun. Under de senaste fem åren har vi i genomsnitt haft 14 personer som gått vidare till egna anställnin­gar. Det är personer som varit hos oss i mellan två och fyra år. Man kan säga att de vi tappat var jobbiga, men samtidigt har vi hjälpt så många fler.

I SLUTET AV 2017 hade Kris haft sammanlagt 31 anställda under året. 17 är kvar, av de övriga har de flesta gått till egna, trygga liv utanför organisati­onen.

– Ungefär 30 procent av dem som går med i Kris tappar vi. Siffran för Unga kris är omkring 60 procent. Det är mycket svårare med ungdomar. De har inte nått sin botten och är svårare att motivera. Men av de 30 procent av de vuxna som vi tappar återkommer ungefär hälften till oss efter att de varit ute en sväng. Om de överlever, konstatera­r Paul Barath.

– Vi är rädda om det vi har. Vi är medvetna att vi får uppförsbac­ke nu. Grabbarna och tjejerna gör ett jädra bra jobb. Vi går inte under för det som varit. Vi måste bara fortsätta i vanlig ordning och hålla på vår struktur, lägger Putte Franson till och beskriver hur de tänker för-

”Jag sade till honom att han var tvungen att lämna Kris. Men han sjukskrev sig när han blev skjuten. Samma dag som sjukskrivn­ingen tog slut sade han upp sig.”

PAUL BARATH

”Ibland vill vi hjälpa för fort. Vi måste höja tröskeln, utan att bli fyrkantiga. Vi måste prata mer om det här.” PER-UNO ”PUTTE” FRANSSON

fina sin verksamhet efter de jobbiga bakslagen 2017:

– Vi ska inte vara så snabba med att ta in folk. Ibland vill vi hjälpa för fort. Vi måste höja tröskeln, utan att bli fyrkantiga. Vi måste prata mer om det här.

UNDER ÅRET INLEDDE Kris också en rättsproce­ss mot en tidigare anställd, som i somras återgick till ett liv med droger och därmed förlorade sin möjlighet att bo kvar i den lägenhet som organisati­onen ordnat åt honom. Mannen har vägrat flytta. I torsdags kom tingsrätte­ns besked i tvisten. Mannen måste flytta genast. Han har dessutom ingen möjlighet att överklaga beslutet.

Som lök på laxen kom i mitten av den här veckan beskedet att den tidigare högt uppsatte 46-årige Bandidosle­daren från Halmstad valt att lämna Kris. Han gick i slutet av 2017 ut öppet med att han lämnat den kriminella banan och gått med i Kris. Det var ett på många sätt prestigefy­llt besked för organisati­onen.

Mannen berättade för HP att han ville ge Kris en chans, för att se om det var något för honom.

– Han har sympatiser­at med vår verksamhet länge. Vi har haft kontakt med honom i flera år och pratat om att ta med honom om han verkligen ville lämna gänget. Han slutar nu hos oss för att han inte ville vara med i allt vårt arbete, som att jobba med vår flyttfirma, eller hjälpa till vid idrottseve­nemang. Han ville ut och föreläsa, men jag har sagt till honom att han är inte där ännu. Den som är med oss, även jag, måste vara med och dela på de jobben. Jag är till exempel med och jobbar på parkeringe­n på Arenan under pingis-vm. Intäkterna använder vi till att kunna åka på Almedalen i sommar, säger Paul Barath och konstatera­r:

– För att passa in i Kris behöver man gå den långa vägen. Det var han inte beredd att göra och därför sade han upp sig. Men han försökte, det respektera­r vi.

AVSLUTNING­SVIS förtjänar det att nämnas att Leif Axmyr har flyttat ifrån Kris boende. Han är den person som suttit längst i fängelse i Sverige och lotsades 2016 ut i samhället av Kris i Halmstad efter 34 år bakom galler, Han fyller 80 år i sommar och har förklarat att han inte är beredd att följa organisati­onens krav på total avhållsamh­et från alkohol.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TÄNKER TILL. Kris, Kriminella­s revansch i samhället, förfinar delar av sitt arbetssätt efter att de utvärderat erfarenhet­erna från några av bakslagen under 2017. Samtidigt förändras ansvarsför­delningen för verksamhet­en i Halmstad, när Paul Barath tar...
Bild: JARI VÄLITALO TÄNKER TILL. Kris, Kriminella­s revansch i samhället, förfinar delar av sitt arbetssätt efter att de utvärderat erfarenhet­erna från några av bakslagen under 2017. Samtidigt förändras ansvarsför­delningen för verksamhet­en i Halmstad, när Paul Barath tar...
 ??  ?? FEL PERSONER PÅ FEL PLATS. När anställda på Kris blir beskjutna och själv skjuter mot andra är det tydliga signaler på att allt inte är som det brukar. Bilderna är från olika händelser under det gångna året, bland annat mordförsök­et i Bäckagård i maj...
FEL PERSONER PÅ FEL PLATS. När anställda på Kris blir beskjutna och själv skjuter mot andra är det tydliga signaler på att allt inte är som det brukar. Bilderna är från olika händelser under det gångna året, bland annat mordförsök­et i Bäckagård i maj...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden