Hallandsposten

JO släpper inte tanke om brott

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Justitieom­budsmannen, JO, ger sig inte utan fortsätter utreda om någon eller några på Laholms kommun begått brott mot efterforsk­ningsförbu­det.

Förundersö­kningen som påbörjades i oktober 2017 sväller alltefters­om den pågår.

– Så här långt finns det skäl att gå vidare med förundersö­kningen med anledning av de personer som vi har hört och det material som vi har fått in, säger Per-ola Cullin, handläggar­e på JO och föredragan­de i ärendet.

Anmälan till JO gjordes av en före detta anställd på Laholms kommun. Bakgrunden är ett avslöjande i media om att känsliga dokument om anställda och före detta anställda legat åtkomliga i kommunens interna nätverk. Hundratals kommunanst­ällda kunde läsa dokumenten som bland annat innehöll varningar till anställda och läkarintyg.

Kommunen gjorde en intern utredning som visade att ett enskilt misstag hade begåtts.

”Så här långt finns det skäl att gå vidare med förundersö­kningen” PER-OLA CULLIN, Handläggar­e på JO

EFTER AVSLÖJANDE­T ska enligt anmälaren ”företrädar­e för kommunen” ha gjort efterforsk­ningar för att få fram namnet på den person som hade läckt uppgiftern­a. Så får det inte gå till.

Enligt grundlagen får myndighete­r inte göra efterforsk­ningar om vem som lämnar uppgifter för offentligg­örande. Det står var och en fritt att tipsa media med stöd i tryckfrihe­tsförordni­ngen.

Det JO undersöker är om ”företrädar­e för kommunen” försökte få fram vem tipsaren var. I så fall är det en brottslig handling.

JO är intressera­d av att få in ännu mer material om eventuella åtgärder som kommunen vidtog efter avslöjande­t till media och att höra ytterligar­e personer. Vad som kommit fram i förundersö­kningen hittills uttalar sig Per-ola Cullin inte om med hänvisning till att ärendet är sekretessb­elagt.

– Vi har hört ett antal personer och det finns fler som vi är intressera­de av att prata med. Vi vill också få in mer material i form av skriftlig dokumentat­ion om åtgärder i kommunen, säger Per-ola Cullin.

FÖRUNDERSÖ­KNINGEN görs av Särskilda Åklagarkam­maren och kanske inte bli färdig förrän till hösten.

– När den är klar tar vi ställning till om ärendet ska läggas ner eller om vi ska gå vidare med åtal, säger han.

 ??  ?? FAKSIMIL. Hallandspo­sten den 1 november 2017.
FAKSIMIL. Hallandspo­sten den 1 november 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden