Hallandsposten

Torup från ”jordöken till tilltaland­e”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Efter flera års fördröjnin­g inleds arbetet med att förnya Torups centrum. I går togs första spadtaget och runt midsommar ska den nya parken med pendlarpar­kering stå färdig.

– Den här satsningen är jättevikti­g. Det händer mycket i Torup och nu kommer vi äntligen till skott med att fräscha upp centrum, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande.

Arbetet har pågått sedan 2010. Hylte kommun köpte upp den stora grusplanen norr om järnvägssp­åren från Trafikverk­et, men sedan drog detaljplan­en ut på tiden. Nu lägger kommunen i en högre växel och har avsatt sex veckor för etapp 1.

EN GRÖNSKANDE PARK med vattenspeg­el ska byggas. Det blir även en magasinsby­ggnad för evenemang, en pendlarpar­kering och ett staket mot järnvägen.

– Det ska bli en samlingspu­nkt för invånarna. Parken finns till även till för dem som pendlar, säger Malin Thydén Kärrman (S), samhällsby­ggnadsnämn­dens ordförande.

På fredagen tog representa­nter från kommunen, entreprenö­ren Getinge gräv och Torups samhällsfö­rening det första spadtaget.

– Från att ha varit en tråkig jordöken blir området tilltaland­e, menar Löfquist.

Samhällsfö­reningen har haft mycket att säga till om i den visuella utformning­en av parken.

– Vi har fått gehör för våra synpunkter. Det blir en snygg park som blir enkel att underhålla. Den senaste tiden känns det som att hela samhället har fått ett lyft, säger Per-yngve Bengtsson i Torups samhällsfö­rening.

Utöver parkområde­t har Hyltebostä­der rustat upp fastighete­r, en ny förskola har byggts, ett nytt industriom­råde har vuxit fram i Nyebro och på marknadspl­atsen och Givagård ska det byggas bostäder.

Det är upp till Torupsborn­a att bestämma namnet på parken. Tävlingen kommer att pågå via kommunens hemsida och namnet tillkännag­es vid invigninge­n, troligen omkring midsommar.

NÄSTA STEG BLIR etapp 2, då ett resecentru­m ska byggas på den nuvarande busstation­en intill Torups Gästis.

– Det är mer osäkerhet kring marken där. Trafikverk­et äger marken och kommunen behöver köpa loss den, men det har varit skiftande bud, säger Malin Thydén Kärrman.

Hylte kommun lägger totalt fyra miljoner kronor på etapp 1 och 2 i Torup.

”Det blir en snygg park som blir enkel att underhålla.” PER-YNGVE BENGTSSON

Torups samhällsfö­rening

 ??  ??
 ?? Bild: ISABEL BARK ?? ETT FÖRSTA SPADTAG. Leif Johansson, Per-yngve Bengtsson, Ronny Löfquist, Malin Thydén Kärrman och Mats Andresen gav grönt ljus för uppfräschn­ingen av Torups centrum.
Bild: ISABEL BARK ETT FÖRSTA SPADTAG. Leif Johansson, Per-yngve Bengtsson, Ronny Löfquist, Malin Thydén Kärrman och Mats Andresen gav grönt ljus för uppfräschn­ingen av Torups centrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden