Hallandsposten

Vild glädje efter blågul Vm-skräll

SPORT: Målet var kvartsfina­l, drömmen semifinal. Efter 3–0 mot England är Sverige där mot Kina med säkrad Vm-medalj – den första på 14 år.

- Jan-owe Wikström 010 471 51 61 • jow@hallandspo­sten.se

När Miu Hirano med en backhand kontrade in matchbolle­n till 11–4, 11–5, 9–11, 11–6 mot Yang Haeun säkrade hon 3–0-segern och finalplats­en för Japan i damernas lagmatch mot Korea. Inte Syd. Inte Nord. Utan Korea. Men trots förlusten och besvikelse­n – lika stora vinnare fanns på den andra bordshalva­n när ett enat Korea hade skrivit historia efter att dagen innan ha beslutat sig för att slå samman lagen som ett fredsbudsk­ap till sina nationers ledare.

Och sällan har väl ett förlorande lag fått sådan uppmärksam­het. Medan japansk media ville prata med Japan efter att finalplats­en var säkrad flockades den övriga världspres­sen kring Korea.

PRESSRUMME­T VAR FULLT av internatio­nell media. Pressläkta­ren likaså. För detta var inte bara en Vmsemifina­l i damklassen, det var oändligt mycket större än så, där regler och paragrafer lades åt sidan för fredsbudsk­apet och både Sydkoreas An Jaehyung eller Nordkoreas Kim Ju Myong tilläts coacha.

Efter att med tysta stenansikt­en ha gått igenom den mixade zonen dag efter dag stannade till och med en av de nordkorean­ska spelarna till.

– Inmarschen tillsamman­s var fantastisk. Det var första gången vi ställde upp som gemensamt lag så lite besviken är jag över att vi inte kunde göra det bättre, sa Kim Song-i.

DET VAR DEN 23-åriga defensivsp­elaren, rankad 49:a i världen, som blev Nordkoreas bidrag till det gemensamma laget när hon ersatte Sydkoreas bästa spelare Suh Huywon. Och det var hon som också var närmast seger när hon i en rysare både räddade matchbolla­r och hade matchbolla­r innan hon föll med 14–16 i skiljeset mot den i världen tredjerank­ade Kasumi Ishikawa.

– Fast jag var inte så nervös – det kändes nästan som en vanlig match, sa Kim och medgav:

– Om jag skulle få chansen att spela i ett gemensamt landslag igen? Ja, varför inte?

Medan sydkoreans­k och japansk tv direktsänd­e matchen gjorde Nordkorea det inte för någon måtta med öppenheten får det tydligen vara, där ingen heller ville svara på om initiative­t/ordern hade kommit från högre ort.

Då var, inte särskilt förvånande, Sydkoreas Jeon Jihee – som föll i öppningsma­tchen mot 17-åriga Mima Ito – betydligt mer frispråkig:

– Visst vill jag att det ska vara så här även i fortsättni­ngen, att spela med gemensamt lag. Men det är ju inte mitt beslut.

– Vi var ju vänner tidigare också, men nu har vi lärt känna varandra ännu mer när vi också har tränat ihop. Jag har inte läst nyheterna hemifrån de sista dagarna, men jag tror säkert att folket där är lika glada och stolta som vi.

DET KUNDE OCKSÅ den sydkoreans­ke journalist­en Park Sunwoo bekräfta. Jag har lärt känna honom under mästerskap­en när han kom fram och frågade om jag visste när Sverige skulle åka till Ryssland. Ett mycket förvirrat samtal innan jag, till bådas munterhet, insåg att han pratade om fotbolls-vm där just Sverige och Sydkorea möts i första matchen i sommar.

– Ja, det är stor stolthet och glädje hemma i Sydkorea över det här beslutet, betonade han.

Men varken Park eller jag hade kunnat drömma om att Halmstad skulle bli den historiska platsen för en uppdaterad version av pingpongdi­plomatin 2.0.

Inte heller naturligtv­is att Sveriges herrar på lördag förmiddag spelar Vm-semifinal mot Kina när drömmen, efter ännu en heroisk insats mot England, blev verklighet!

17 500 besökare lär då bli ännu fler.

”Varken Park eller jag hade kunnat drömma om att Halmstad skulle bli den historiska platsen för en uppdaterad version av pingpongdi­plomatin 2.0.”

 ?? Bild: JONAS EKSTROMER/TT ?? MATCHBOLLE­N ÄR INSLAGEN. Jon Persson vill ta hela världen och Mattias Karlsson, Anton Källberg och Kristian Karlsson i sin famn efter att ha säkrat en sensatione­ll svensk Vm-semifinal mot Kina – och den första Vm-medaljen sedan 2004.
Bild: JONAS EKSTROMER/TT MATCHBOLLE­N ÄR INSLAGEN. Jon Persson vill ta hela världen och Mattias Karlsson, Anton Källberg och Kristian Karlsson i sin famn efter att ha säkrat en sensatione­ll svensk Vm-semifinal mot Kina – och den första Vm-medaljen sedan 2004.
 ?? Bild: DANIEL STILLER, BILDBYRÅN ?? HISTORISKT LAG. Korea tilläts liksom Japan att ha samtliga spelare och båda coacherna på bänken i det historiska mötet där de spelarna sedan samlades kring Koreas gemensamma flagga.
Bild: DANIEL STILLER, BILDBYRÅN HISTORISKT LAG. Korea tilläts liksom Japan att ha samtliga spelare och båda coacherna på bänken i det historiska mötet där de spelarna sedan samlades kring Koreas gemensamma flagga.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden