Hallandsposten

Graf: Testamente­t ger visst utrymme

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Testamente­t ger ett visst handlingsu­trymme. Det uppger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyr­elsens tidigare ordförande. Han håller dock med om att det kan vara dags att ta bort skrivninge­n som säger att det är ”ett hem för pauvres honteux”.

1938 skrev Dagmar Aurelia Nilsson i ett förordnand­e att stiftelsen­s bostäder skulle användas till ett hem för gamla män – inom parentes pauvres honteux – med företräde till dem som var mantalsskr­ivna i Halmstad.

Carl Fredrik Graf menar dock att hon även gav förvaltarn­a ett visst handlingsu­trymme.

– I skrivninge­n står det att med hänsyn till med tidernas lopp eventuellt ändrade förhålland­e önskade hon inte lämna några mer detaljerad­e bestämmels­er för donationsf­ondens förvaltnin­g och användning utan överlämnad­e detta med fullt förtroende till drätselkam­maren, som var dåtidens motsvarigh­et till kommunstyr­elsen, säger han.

Han tillägger att en sådan förändring är det faktum att kvinnor sedan länge är välkomna som hyresgäste­r och att kommunen valt att sätta en åldersgrän­s på 55 plus.

Däremot finns inget beslut om någon begränsnin­g för hur mycket man får ha i inkomst.

– I förordnand­et finns inget preciserat belopp och pauvres honteux står inom parentes vilket ger kommunstyr­elsen ett visst utrymme för att tolka detta. Begreppet, som syftar till skamsna fattiga, används inte i dag och kommunen kan inte göra sådana definition­er, säger Graf. Har ni funderat på att låta inkomst spela roll för dem som får hyra?

– Nej, det finns inget sådant beslut.

Han tillägger att reglerna för stiftelsen är transparen­ta och tillgängli­ga på kommunens hemsida för alla som vill titta på dem. Det gör även rapporten över samtliga stiftelser som ligger under kommunens ansvar. Under Janne & Aurelia Nilssons stiftelse står att läsa under ”Ändamål enligt förordnand­et” att det handlar om ett hem för pauvres honteux. Utan parentes. Kan det vara dags att ändra den skrivninge­n?

– Det kan det kanske vara. Det kan man ju fundera på, säger Carl Fredrik Graf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden