Hallandsposten

Püss vill se bostäder utanför skjutfälte­n

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Som avslutning på vikariatet i riksdagen använde Lars Püss (M) Halmstad som exempel när försvaret debatterad­es. – Lagstiftni­ngen behöver göras om så att det går att bygga bostäder intill skjutfälte­n vid Nyårsåsen och Ringenäs, säger han.

I veckans debatt om militära frågor uttryckte Lars Püss tillfredss­tällelse över att det nu finns majoritet i riksdagen för att bevara alla befintliga övnings- och skjutfält.

Samtidigt pratade han om vilka problem det är för snabbväxan­de kommuner som Halmstad att dagens lagstiftni­ng stoppar möjlighete­rna att bygga nya bostäder runt skjutfälte­n.

– Visst kan det låta som att resonemang­en krockar, men min poäng är att vi med en annan lagstiftni­ng både skulle kunna bevara skjutfälte­n och tillåta bostadsbeb­yggelse i närheten av dem, säger Lars Püss till HP.

Han pekar på att Miljöbalke­n sätter hinder för bebyggelse om de som ska bo där kan tänkas bli störda.

– LAGEN ÄR INTE dispositiv. Det går alltså inte att avtala bort något, förklarar han.

– Om man i stället skrev om den så att någon form av servitut tilläts, där man kan skriva in att den som bosätter sig där får tåla så och så mycket buller vid vissa bestämda tider, hade det öppnat för helt nya möjlighete­r.

Lars Püss lyfter fram både Nyårsåsen och Ringenäs när det gäller garnisonso­rten Halmstad.

– Givetvis måste begränsnin­garna påverka markpriset så att det blir lite lägre, säger han och berättar att han fick positivt gensvar inom alliansgru­ppen.

– DET HÄR BORDE heller inte vara någon ideologisk fråga kopplat till om man företräder ett parti till höger eller vänster.

– ÖB har pekat ut Halmstad som en intressant plats för att utvidga försvarets verksamhet framöver, så de här övnings- och skjutfälte­n behövs verkligen. Men på samma gång måste vi få fram fler bostäder i takt med att befolkning­en ökar.

MAJOR ANDERS HOLM, chef för övnings- och skjutfälts­avdelninge­n vid Halmstads garnison, menar att Püss kan ha en poäng med sitt resonemang.

– Försvarsma­kten är remissinst­ans i frågor som gäller marken utanför Ringenäs, Nyårsåsen och Mästocka eftersom bullret sträcker sig längre än gränsen för fälten, säger han när HP ber om en kommentar.

– För att inte riskera inskränkni­ngar på vår verksamhet måste vi med nuvarande lagstiftni­ng alltid rekommende­ra nej till byggnation inom det så kallade influensom­rådet – annars kan ju någon komma i efterhand och klaga på att vi bullrar.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL HA NY LAG. ”Tillät lagen servitut, kunde man avtala att den som bosätter sig vid ett skjutfält får tåla visst buller”, säger Lars Püss (M).
Bild: ROGER LARSSON VILL HA NY LAG. ”Tillät lagen servitut, kunde man avtala att den som bosätter sig vid ett skjutfält får tåla visst buller”, säger Lars Püss (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden