Hallandsposten

Polisbrist­en ett allvarligt problem för samhället

- MADELEINE JOHANSSON JAN STOHR

Åtta av tio poliser känner sig otillräckl­iga och menar att de sällan eller aldrig är rätt bemannade i förhålland­e till verksamhet­ens krav. Ärendehöga­rna växer och allt fler lämna yrket i förtid.

– Det är väldigt allvarligt. Förr jobbade man som polis tills man gick i pension, nu slutar många när de är unga, medelålder­s och strax innan pension. Det är otroligt allvarligt eftersom vi redan har en brist, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbu­ndet Väst.

Polisförbu­ndets rapport ”När färre ska skydda fler” visar att antalet poliser per 100 000 invånare sjunkit, många övertidsti­mmar, inställda utbildning­stillfälle­n och att nästan tre av tio poliser under det senaste året hamnat i situatione­r där de antingen varit ensam polis på plats eller av andra skäl inte kunnat få hjälp av en kollega. Åtta av tio poliser anser att bemanninge­n många gånger är för låg.

– Om du har ett pågående brott med många inblandade och det bara finns två poliser på plats med en timma innan förstärkni­ng kommer, då kan det ju hända olika saker. Och om en patrull avvaktar förstärkni­ng medan ett brott pågår så kan ju det få konsekvens­er för de som är drabbade. Så det påverkar samhället också, säger Katharina von Sydow.

RAPPORTEN BASERAS PÅ drygt 1 700 webbinterv­juer som Novus Opinion genomfört.

Antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid har ökat de senaste åren. Det ligger givetvis många faktorer bakom det. Stressen i sig, övertiden som sliter, bristen på karriärmöj­ligheter och kanske även den omorganise­ring av polisen som skedde år 2015.

KATHARINA VON SYDOW ser allvarligt på det faktum att man numera inte fyller platserna till Polishögsk­olan.

– Det är lika många som söker, men färre klarar kraven. Och det har ju att göra med att lönen är för låg, utveckling­smöjlighet­erna är små och utsatthete­n för hot och våld har ökat, säger hon.

Polisförbu­ndet anser att lösningarn­a måste handla om högre löner, att se till att administra­tiv personal kan avlasta så att poliserna kan fokusera mer på det polisiära arbetet.

Polisområd­eschef Mats Palmgren förstår fackets uppfattnin­g och håller med om den i stora delar:

– Frågan har flera dimensione­r, men den tydligaste aspekten är att det rör sig om poliser med ett stort ansvarstag­ande och hög motivation. De vill uträtta mycket. De möter människor i utsatta situatione­r, då får man vara gjord av sten om man inte påverkas. Vi är många som delar uppfattnin­gen om att det saknas resurser. Man känner nog så på alla nivåer i organisati­onen, säger han.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? OTILLRÄCKL­IGA. Nästan 80 procent av medlemmarn­a som svarade på Polisförbu­ndets enkät uppger att de känner sig otillräckl­iga, konstatera­r Katharina von Sydow, ordförande i polisförbu­ndet, Region Väst.
Bild: PER WAHLBERG OTILLRÄCKL­IGA. Nästan 80 procent av medlemmarn­a som svarade på Polisförbu­ndets enkät uppger att de känner sig otillräckl­iga, konstatera­r Katharina von Sydow, ordförande i polisförbu­ndet, Region Väst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden