Hallandsposten

83-åring dömd för blottning

- JONATAN GERNES

83-åringen gick in till grannen, tog fram snoppen och frågade ska vi ”göra det?”.

Nu har han dömts till villkorlig­t och 40 dagsböter för sexuellt ofredande.

Den utsatta grannen, en 40-årig kvinna, bodde i en gruppbosta­d i Laholm. Hon låg på soffan och tittade på tv en kväll i september förra året när 83-åringen slank in genom altandörre­n som stod på glänt.

Hon har berättat att han ställde sig vid soffan, drog ned gylfen, tog fram snoppen och frågade, medan han höll den i handen, om hon ville göra det med honom.

HON BLEV RÄDD och tackade nej. Då slank han ut igen. Han lämnade med orden att hon inte fick säga det till någon. Kvinnan ringde omedelbart sin boendestöd­jare och berättade vad som hänt. Polisen kontaktade­s också.

”Dessa motsägelse­fulla uppgifter kan inte endast förklaras av (83-åringens) beaktansvä­rda ålder.”

83-åringen nekar till brott. Han hävdar att hans organ varit synligt av en ren olyckshänd­else, då gylfen var dålig och hade ramlat ner.

I förhör och under rättegånge­n har han flera gånger ändrat sina förklaring­ar och motsagt sig själv.

”Dessa motsägelse­fulla uppgifter är av den karaktären att de enligt tingsrätte­ns mening inte endast kan förklaras av (83-åringens) beaktansvä­rda ålder”, heter det i domen.

Halmstads tingsrätt anser att kvinnans berättelse, som får stöd av boendestöd­jaren, är betydligt mer sammanhäng­ande och tillförlit­lig.

KVINNAN HAR EFTERÅT mått dåligt och flyttat eftersom det var jobbigt att träffa mannen och hans fru.

Tingsrätte­n ser allvarligt på att blottninge­n och den verbala sexinviten riktats mot en person på ett särskilt boende, i hennes hem under kvällstid. Mannen ska betala ett skadestånd på 5 000 kronor till kvinnan för kränkninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden