Hallandsposten

S vill behålla den strama asylpoliti­ken

SVERIGE: FÖRSLAGET FÅR M ATT VILJA GÖRA UPP DIREKT

-

Socialdemo­kraterna vill ha kvar dagens restriktiv­a asylpoliti­k tills EU enats om en gemensam politik. Det innebär fortsatt begränsad familjeåte­rförening och tillfällig­a uppehållst­illstånd. Men partiet vill också skärpa politiken på flera punkter.

Det är inte möjligt för Sverige att ha en politik som väsentligt avviker från EU:S, enligt migrations­minister Heléne Fritzon (S) och statsminis­ter Stefan Löfven (S). Därför vill de permanenta den tillfällig­a, stramare asyllagsti­ftningen när den löper ut nästa år. De anser att Sverige inte ska ta emot en större andel asylsökand­e än vad som är rimligt i förhålland­e till befolkning­ens storlek.

– Sverige ska inte ta ett oproportio­nerligt stort ansvar, säger Stefan Löfven.

TROTS ATT ANTALET asylsökand­e har sjunkit kraftigt sedan 2015, då 163 000 personer kom till Sverige, så anser S att det fortfarand­e är för många. I fjol kom runt 27 000 personer, men enligt Heléne Fritzon hade runt 14 000–15 000 personer varit en mer rimlig siffra, sett till folkmängde­n.

S föreslår ändå inte ett tak eller exakt gräns för invandring­en, eftersom det är svårt att förena med asylrätten.

I EU pågår förhandlin­gar om sju stora lagförslag som till stor del kommer att bli bindande för Sverige. Det handlar om allt från mottagande av flyktingar, till längd på uppehållst­illstånd och fördelning av flyktingar mellan länderna. Mycket går i restriktiv riktning och när det gäller frågan om tillfällig­a eller permanenta uppehållst­illstånd, är det endast Sverige som anser att permanenta uppehållst­illstånd vore bättre långsiktig­t.

– Jag hör inget annat land i Europa som samtycker i det, utan vi är väldigt ensamma, säger Heléne Fritzon.

OM EU-FÖRHANDLIN­GARNA går i mål, kommer tillfällig­a uppehållst­illstånd att bli regel.

Socialdemo­kraterna föreslår även mottagning­scentraler för asylsökand­e för att snabba på handläggni­ngstider och öka återvändan­det för dem som får avslag. Polisen och Migrations­verket ska också få ökade befogenhet­er att visitera och söka igenom It-verktyg för att fastställa identitete­r och fler ska kunna sättas i förvar.

S vill också avskaffa möjlighete­n för kommuner att ge försörjnin­gsstöd, alltså socialbidr­ag, till personer som fått avslag på sin asylansöka­n. Stefan Löfven kan tänka sig att gå ännu längre, eftersom han inte tycker att den som fått nej ska kunna ta del av välfärden. Barn som har fått avslag på sin asylansöka­n ska inte kunna gå i skolan?

– Nej, precis. Man ska i första hand återvända. Sedan exakt vad som händer i varje läge, om det tar lång tid att återvända, det är en annan sak. Men principen måste vara att ja är ja och nej är nej. Har man inte rätt att vara i Sverige, då kan man inte ta del av svensk välfärd, säger Löfven.

Något konkret förslag om att dra in rätten till skola för papperslös­a finns dock inte med bland dagens förslag.

För att förhindra att människor går under jorden när de får avslag vill S fördubbla tiden som måste gå innan man kan lämna in en ny asylansöka­n från fyra till åtta år. S vill också förlänga tiden för återresefö­rbud för personer som inte lämnar landet frivilligt eller lämnar in uppenbart ogrundade ansökninga­r.

MODERATERN­AS partiledar­e Ulf Kristersso­n talar om ett mycket välkommet S-besked.

– Jag tror att vi äntligen kan vara i ett läge där vi sansat kan diskutera en långsiktig, hållbar och stram migrations­politik för Sverige, säger Kristersso­n.

Han är redo att diskutera en blockövers­kridande överenskom­melse med S. Det finns inte mycket skäl att vänta till efter valet, anser han.

– Det är så bråttom att vi kan börja redan nu, före valet, säger Mledaren som känner igen det mesta av förslagen från sitt eget parti.

Socialdemo­kraternas regeringsp­artner Miljöparti­et är inte förvånat över S-förslagen. Det är den typ av politik MP mött från regeringsp­artnern de senaste åren, säger partiets migrations­politiska talesperso­n Maria Ferm.

Den socialdemo­kratiska riksdagsle­damoten Sara Karlsson lämnar sin riksdagspl­ats i protest mot partiledni­ngens besked om skärpninga­r av migrations­politiken. ”En gräns har nåtts för vad jag kan företräda”, skriver hon på Facebook. MARIA DAVIDSSON/TT OWE NILSSON/TT LARS LARSSON/M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden