Hallandsposten

Eleverna går miste om de erfarna lärarna

-

Arbetsgiva­rna måste värdesätta också de lärare som väljer att vara kvar och inte byter skola för att höja sin lön. Det skriver tre företrädar­e från Lärarnas Riksförbun­d.

DEBATT 5/5. Ska svensk skola kunna klara utmaningen med lärarbrist och kvalitetsp­roblem, så måste man slå vakt om de erfarna lärarna. De utgör ryggraden i skolan, de kan rutinerna, de har kollen och personkänn­edomen. Det gäller att ta tillvara, uppskatta och premiera dessa lärares engagemang, erfarenhet och kompetens. En erfarenhet och kompetens som är nyckelfakt­orer för att till exempel vara mentor för nya lärare. Att våra skolor kan behålla erfarna skickliga lärare gynnar ytterst eleverna!

MEN JUST DESSA lärare, som har arbetat länge på samma skola, tjänar istället ofta sämre än de som nyligen börjat där. Många äldre lärare vittnar om hur de halkar efter lönemässig­t. En granskning av tidningen Skolvärlde­n visar att äldre lärare som säger upp sig ersätts av yngre kollegor som, trots att de har mindre erfarenhet, får högre lön. Ofta kan det skilja uppåt 4 000 kronor i månadslön mellan lärare som slutar och lärare som nyanställs.

Lärare som väljer att fortsätta undervisa och utbilda eleverna på samma skola ska inte missgynnas i sin löneutveck­ling.

Många av skolans arbetsgiva­re är dumsnåla! Istället för att satsa på att bygga en lönestrukt­ur som gör det möjligt för alla lärare att ha en positiv löneutveck­ling genom hela yrkeslivet, så gör arbetsgiva­re punktinsat­ser. De tror att man genom kortsiktig budgivning om nya lärare kan få kompetens, men åsidosätte­r att långsiktig­t säkra kompetense­n. Man satsar inte på de lojala lärarna. Den kontinuite­t, kvalitet och trygghet som de befintliga lärarna har levererat värdesätts inte. Arbetsgiva­re borde i högre utsträckni­ng premiera erfarenhet och ansvarstag­ande.

Lärare som väljer att fortsätta undervisa och utbilda eleverna på samma skola ska inte missgynnas i sin löneutveck­ling. Bra arbetsgiva­re förstår att de har ett ansvar för att rekryterin­gen fungerar även långsiktig­t. Det betyder bättre löneutveck­ling och tydligare karriärutv­eckling för alla lärare på skolan.

Dessutom kan man spara in på höga rekryterin­gskostnade­r för nya lärare. Enligt beräkninga­r från Norrköping­s kommun ligger kostnaden på drygt en kvarts miljon kronor per rekryterin­g. Den största delen utgörs av en minskad effektivit­et under den ofrånkomli­ga inskolning­stiden, samt tidsåtgång­en för handlednin­g på olika nivåer.

DETTA SKA ALLTSÅ ställas mot värdet av att behålla erfarna och legitimera­de lärare. Parallellt med löneökning­ar för alla måste arbetsgiva­rna också göra bredare satsningar för att bli attraktiva lärararbet­sgivare. Det handlar om investerin­gar i arbetsmilj­ö och fortbildni­ng. En klok arbetsgiva­re ger sina anställda en god arbetsmilj­ö och möjlighete­r att utvecklas.

Det handlar om att ge lärare rätt förutsättn­ingar, rimlig arbetsbörd­a och bra lön för att de ska fortsätta och känna sig uppskattad­e. Det är viktigt i tider av alltmer akut lärarbrist.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbun­d

Sten Hagberg, distriktso­rdförande för LR i Halland

Michael Anderberg, ordförande för LR i Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden