Hallandsposten

Vi vill ha äldrevårdc­entraler i Halland

-

VÅRD. När man fått ett barn känns det tryggt att gå till BVC (barnavårds­central) som är en del av vårdcentra­len. Där finns personal med särskild utbildning och erfarenhet för att ge våra barn den första tiden det bästa välkomnand­et.

LIKA NATURLIGT BORDE det vara när man blir äldre att det finns en del av vårdcentra­len som specialise­rat sig på äldres sjukdomar. Liberalern­a skulle vilja kalla det äldrevårdc­entral (ÄVC) .

Vi har en åldrande men allt friskare befolkning. Därför är det viktigt att man på en ÄVC framför allt kan erbjuda förebyggan­de hälsovård men också ha särskild kunskap om äldres sjukdomar.

Att man får eget telefonnum­mer, eget väntrum och får kontakt med äldresjuks­köterska direkt. Att det finns också ett särskilt äldreteam som stöttar upp.

REGION SKÅNE HAR ÄVC och där erbjuds vårdcentra­ler en extra ersättning. Vi tror att detta är nödvändigt även i Region Halland. ÄVC bör vara en del av det uppdrag som både privata och regionens vårdcentra­ler får. Den extra ersättning­en är vi övertygade om att man sparar in genom att äldre uppmärksam­mas tidigare och får rätt vård på rätt ställe inom sjukvården.

BVC (barnavårdc­entral) är en naturlig del av varje vårdcentra­l. Får Liberalern­a bestämma vill vi att även ÄVC (äldrevårdc­entral) skall bli en naturlig av vårdcentra­lerna.

Tommy Rydfeldt (L)

Gruppledar­e Region Halland

Emma Gröndahl (L) Ordförande Kultur & Skola Region Halland Mikael Wendt (L)

Ledamot nämnden Hallands sjukhus

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden