Hallandsposten

Frivilliga får VM att rulla

HALMSTAD: 370 VOLONTÄRER SKÖTER ALLT FRÅN MAT TILL SEKRETARIA­T

-

Spelarna må stå i centrum och få alla applåder, men det är de 370 volontärer­na som får allting att flyta vid VM i bordtennni­s. Men några av dem skulle allra helst ha spelat själva.

Det är något speciellt med att komma bakom kulisserna på stora arrangeman­g, som Tall Ships Races eller olika festivaler.

Där finns en häftig intensitet och positiv stress. Alla är på språng, man ser många trötta ansikten men de flesta ler ändå brett och har lätt till skratt. Skämten haglar i luften.

– Ja, vi har kul.man får passa på att vara med när ett sådant här arrangeman­g kommer till Halmstad, säger Peter Nylander. Är du själv gammal bordtennis­spelare?

– Nej, jag har aldrig hållit på med någon sport på hög nivå. Jag är allmänt idrottsint­resserad, säger Peter som vi träffar i volontärsc­entret.

Det är här alla frivilliga kan vila en stund, ta en kopp kaffe och få nya instruktio­ner.

PETER ÄR EN av gruppledar­na för sekretaria­tgruppen, ett av många volontärom­råden. Andra kan jobba med allt från säkerhet till catering och ta hand om media.

– Det är roligt att se hur väl alla sköter sina uppgifter och hur bra allt fungerar, säger Peter som till vardags är rektor vid Kattegattg­ymnasiet. Du har väl hög frånvaro den här veckan?

– Nej, jag har mest varit här på kvällar och helger – och bara tagit ledigt från jobbet någon enstaka dag.

DET ÄR 370 volontärer som är i rörelse på arenan och ett 30-tal kommer från andra länder, främst Kina och Tyskland.

Flera är aktiva bordtennis­spelare på hög nivå och en av dem är Anders Eriksson från Halmstad bordtennis­klubb (HBTK).

Så sent som för två månader sedan tog han Sm-guld i dubbel tillsamman­s med Anton Källberg, och Anders hade förstås gärna varit med i det svenska Vm-laget den här veckan.

– Men det här är också kul. Jag får se mycket bra pingis och blir extra taggad att träna hårdare – för att förhoppnin­gsvis vara med i nästa VM.

Anders är med i sekretaria­tgruppen och sköter om den rörliga reklamen vid matcherna, så att den kommer upp i rätt tid på skärmen. Han ser även till att det står ”setboll” eller ”match-boll” när det är aktuellt. Har du gjort något stort misstag under VM?

– Nej, inte ännu. Men det kanske kommer, säger Anders som, förutom att vara volontär, tränar så mycket han hinner. Två dagar efter VM spelar HBTK Sm-semifinal mot Söderhamn.

– Det finns förstås ingen plats på arenan just nu, så i veckan har vi fått åka och träna i Falkenberg. Men det är inget problem.

Erika Fronth har många likheter med Anders. Hon spelar också i HBTK, har vunnit Sm-guld i dubbel (2017 tillsamman­s med Tilda Johansson) och har en viktig match strax efter VM.

Och hon hade gärna spelat i Arenan den här veckan.

– Men det här är näst roligast, säger Erika som också är med i sekretaria­tgruppen.

– Jag tar emot och registrera­r laguppstäl­lningar inför matcherna. Man blir imponerad över teknologin och allt annat vid hela evenemange­t. Det är så proffsigt och väl förberett. Vad har varit roligast, hittills?

– De svenska damerna. Jag är så nära spelarna, vi har varit på samma läger och känner varandra. Jag blir lycklig och rörd av att se dem spela.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? Peter Nylander, till höger längst fram, i sekretaria­tgruppen är med och lägger upp planer för de kommande matcherna.
Bild: JARI VÄLITALO Peter Nylander, till höger längst fram, i sekretaria­tgruppen är med och lägger upp planer för de kommande matcherna.
 ??  ?? VOLONTÄR OCH SUPPORTER. Erika Fronth blir lycklig och rörd över att se de svenska damerna spela.
VOLONTÄR OCH SUPPORTER. Erika Fronth blir lycklig och rörd över att se de svenska damerna spela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden