Hallandsposten

Upp till bevis för Westcoast

- FILIP SVENSSON fs@hallandspo­stense

Det är en stor helg för motorfräls­ta då STCC äntligen drar igång igen. Från Halmstad gör Westcoast Racing comeback efter tre år och stallchefe­n Dick Jönsson-wigroth är förväntans­full inför lördagens race. – Vårt mål är givetvis att utmana om titeln, säger han.

Tio minuter över ett i dag mullrar det rejält på Knutstorps startraka. Då står där nämligen 21 bilar laddade till tusen för att göra upp om första deltävling­en i STCC Scandinavi­an Touring Car Championsh­ip. Med det största startfälte­t sedan 2011 har årets upplaga alla förutsättn­ingar att bli en av de mer dramatiska på senare år. Väderprogn­osen vittnar om sol och värme så räkna med en riktig publikfest.

EFTER TRE ÅR på annat håll är Westcoast Racing tillbaka i STCC och hetluften igen. Stallet som har basen i Halmstad är redo att kämpa för titeln och med sig på förarsidan har man tre oerhört spännande namn, syskonen Jessica och Andreas Bäckman men även den rutinerade trefaldiga mästaren Fredrik Ekblom.

Stallchefe­n för Westcoast, Dick Jönsson-wigroth, säger så här om sina adepter:

– Både Jessica och Andreas är lyhörda och seriösa i det dem gör. Dessutom jobbar de hårt för att utvecklas. Det här kommer bli bra framöver men de måste ges tid. De har en bakgrund i gokart och nu senast rallycross. STCC är en helt ny kategori. Fredrik Ekblom är tänkt att agera som mentor och avlasta lite av pressen. Vi hade ett lite tufft kval men det är bara att kämpa på.

MED NY SÄSONG följer ofta lite nya regler och årets upplaga är inget undantag. Med hopp om att höja kvalitén har tre tävlingar per helg blivit två.

Dessutom har kvalformat­et ändrats till ett tvådelat system som påminner om det som används internatio­nellt. Startordni­ngen i första racet baseras på resultatet i första kvalet. I race två är det omvänd startordni­ng för de tio snabbaste i kval två. Hur tror du detta kommer påverka årets STCC?

– Det är bara positivt. Det kommer gynna sporten och skapa ett tryck i själva eventet. Vi är ju här för att bjuda publiken på en bra show, säger stallchefe­n.

FREDRIK EKBLOM HAR vunnit STCC tre gånger tidigare men trots det hyser han stor respekt för sina motståndar­e. – Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det var längesen en säsong såg så här tuff ut i startfälte­t, det kommer bli en spännande utmaning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden