Hallandsposten

Mer än poäng på spel i Iniestas sista Clásico

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Barcelona har redan lagt beslag på både La Liga- och Copa del Reytiteln, men även om inga pokaler står på spel är rivalmötet mellan Barcelona och Real Madrid alltid en fotbollsma­tch utöver det vanliga. Söndagskvä­llens drabbning är inget undantag, när Barça-kaptenen Andrés Iniesta gör sitt sista El Clásico.

Säsongen hade inte ens börjat, men Gerard Piqué var redan bekymrad.

– För första gången under mina år i klubben känner jag att vi är underlägsn­a Real Madrid, sa försvarare­n efter att ha förlorat med 1–5 mot värsta rivalen i dubbelmöte­t i spanska supercupen i augusti.

Barcelona var fortfarand­e chockat efter tappet av Neymar och det fanns en oro och osäkerhet i hela klubben över vilken väg Barcelona skulle vandra under nye tränaren Ernesto Valverdes ledning.

Men när Barcelona i morgon kliver ut på Camp Nou för att återigen möta Real Madrid i El Clásico är stämningen som förbytt. Valverdes mannar har redan säkrat den inhemska dubbeln och är på god väg att gå obesegrade genom en säsong som första lag sedan 1932.

PIQUÉ, MESSI OCH de andra får dock klara sig utan några hyllningar från huvudantag­onisten Real Madrid, som redan på förhand aviserat att man inte ämnar ge Barcelona någon traditions­enlig pasillo, när spelarna inför matchen ställer upp och applåderar motståndar­na efter en vunnen titel. Zinedine Zidane menar på att Barça bröt traditione­n genom att inte applådera Real Madrids seger i VM för klubblag i december.

– Zidanes ord är lag. Vi gör en alldeles för stor sak av hela det här. Barça har vunnit titeln, men det kommer inte bli någon pasillo, punkt slut. Det här är ingen stor sak, varken för oss eller Barcelona, säger Sergio Ramos.

Matchen kommer dock bli speciell för Andrés Iniesta, som för sista gången iklär sig Barcelonas rödblå tröja för att möta Real Madrid i El Clásico. Iniesta meddelade förra veckan att årets säsong kommer bli hans sista i Barcelona, efter 22 år i klubben.

– OM JAG kunnat föreställa mig slutet skulle det vara så här, när jag är en startspela­re, känner mig användbar och har chans att vinna titlar. Jag har spenderat hela mitt liv här och att säga farväl till sitt hem är svårt, sade en tårögd Iniesta.

Iniesta lämnade som tolvåring sin lilla hemby i La Mancha, i Don Quixote och Sancho Panzas trakter, och flyttade till Barcelonas berömda akademi, La Masia. Han var en tanig, blyg pojke som inte kunde sluta gråta.

”Hans framgång byggdes på tysta tårar”, beskrev lagkamrate­n Victor Valdés.

Om Iniesta var försynt utanför fotbollen, har han alltid kunnat uttrycka sig på planen. Genom sin spelintell­igens, passningss­kicklighet och förmåga att flyta genom motståndar­nas linjer som om han vore gjord av vatten förkroppsl­igade han det Barcelona som under Pep Guardiola skördade sådana triumfer.

NÄR INIESTA, SOM fyller 34 på fredag, sätter punkt för Barça-karriären gör han det med en meritlista fylld av nio ligatitlar, fyra Champions League, två Em-guld och ett Vm-guld, där Vm-finalen i Sydafrika 2010 – när Iniesta sköt guldet till Spanien i den 116:e minuten – förmodlige­n är det mest utmärkande ögonblicke­t i en enastående framgångsr­ik karriär.

Det mest speciella med Andrés Iniesta är dock att han är något så unikt som en universell­t omtyckt fotbollssp­elare. Alla älskar Andrés. Till och med de vars hjärta bultar för Real Madrid.

Sergio Ramos hävdar att Iniesta hade vunnit två Ballon d’or bara han hetat ”Andresinho” och France Football har till och med bett om ursäkt för att han aldrig tilldelade­s utmärkelse­n. Och Zidane talar om Iniesta som ett världsarv för fotbollen, snarare än en livslång rival.

– Han är en Barcelona-spelare, men jag tänker inte på honom på det sättet. Jag ser honom som hela fotbollens tillhörigh­et, säger Zidane.

ANDRÉS INIESTA ÄR en vanlig, trevlig och lite blyg kille som råkade vara en utomordent­ligt skicklig fotbollssp­elare. Han kommer gå till historien som en av Spanien och Barcelonas främsta. Och han förtjänar att hyllas av hela Camp Nou i sitt sista El Clásico.

– Jag hoppas bara att jag blir ihågkommen som en bra spelare och en bra person, säger han typiskt blygsamt.

”Han är en Barcelonas­pelare, men jag tänker inte på honom på det sättet. Jag ser honom som hela fotbollens tillhörigh­et.”

ZINEDINE ZIDANE

 ?? Bild: SUSAN VERA ?? IKONER. Lionel Messi är den stora fixstjärna­n, men Andrés Iniesta är den spelare som personiifi­erar hela Barcelona. Och han är hyllad och respektera­d av hela fotbollsvä­rlden, vilka lag man än är supporter till.
Bild: SUSAN VERA IKONER. Lionel Messi är den stora fixstjärna­n, men Andrés Iniesta är den spelare som personiifi­erar hela Barcelona. Och han är hyllad och respektera­d av hela fotbollsvä­rlden, vilka lag man än är supporter till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden