Hallandsposten

Eratur i år

- SARA ULLBERG/TT BEATRICE NORDENSSON/TT BJÖRN BERGLUND/TT

– Bara genom långt arbete och genom att inse det allvarliga i situatione­n. Vi har bara tio ledamöter just nu och nu måste vi sätta i gång verkligen att välja in nya ledamöter och visa allmänhete­n att vi menar allvar. Och det kommer vi att göra. Vi har redan satt i gång ett stort arbete med att förnya Svenska Akademien, organisati­onen ska förnyas på en rad olika sätt. Vi ska ta in juridisk kompetens, vi ska bli, helt enkelt, bättre på det vi gör. Och så ska vi välja in nya ledamöter, ganska snabbt måste det bli för att visa att vi har kraften att dela ut ett Nobelpris. Kritiker hävdar att Svenska Akademien för alltid kommer att vara befläckad av krisen och att alla kommande priser kommer att betraktas med misstänksa­mhet. Hur ser du på den kritiken?

– Det där tror jag inte på. Vi ska gå stärkta ur den här krisen, säger Anders Olsson.

Nobelstift­elsen vill i nuläget inte kommentera Akademiens beslut utan hänvisar till ett pressmedde­lande.

”Nobelstift­elsen är enligt svensk stiftelsel­ag ytterst ansvarig för att intentione­rna i Alfred Nobels testamente uppfylls. Vi har under de senaste veckorna fört en löpande dialog med Svenska Akademien och stödjer torsdagens beslut.”

NOBELSTIFT­ELSEN skriver vidare att en av de omständigh­eter som kan motivera undantag från att Nobelprise­t i litteratur ska delas ut varje år, är om läget i en prisutdela­nde institutio­n är så allvarligt att ett prisbeslut inte kommer att uppfattas som trovärdigt.

”Den förtroende­kris som Svenska Akademien befinner sig i har påverkat Nobelprise­t negativt. Deras beslut betonar allvaret i situatione­n och bidrar till att värna Nobelprise­ts anseende på lång sikt. Inget av detta berör utdelandet av Nobelpris inom övriga priskatego­rier 2018.”

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ??
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden