Hallandsposten

Olivia Elvesson, 14, drömmer om att bli författare. Men hennes vinst i ”Hela Halland läser” är redan verklighet.

LITTERATUR: 14-ÅRIGA VINNAREN DRÖMMER OM ATT BLI FÖRFATTARE

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hallandspo­sten.se

Olivia Elvesson, 14 år, skrev den allra bästa novellen och vann därmed Hela Halland läsers tävling i ungdomskat­egorin. Det var ett steg mot hennes stora dröm om att bli författare.

Olivia Elvesson var för ett par veckor sedan helt nyvaken när hon fick telefonsam­talet från juryn om att hon vunnit ungdomskat­egorin i Hela Halland läsers novelltävl­ing.

– Jag trodde att det var på skoj först. Jag var inte alls beredd på det, säger hon.

OLIVIAS BIDRAG TILL tävlingen blev novellen med titeln ”Hemma”. Det är en stark berättelse som gick hem hos juryn. Deras motivering till vinsten lyder: ”Finstämd novell om en krigsdrabb­ad och till kraterland­skap förvandlad hemstad, berättad med färglöshet­ens palett. I stadens ruiner är hemmet inte längre en plats, utan de hjärtan som slår. Välskrivet och medmänskli­gt om existentie­lla villkor i krigszoner: ensamheten, utsatthete­n och skräcken inför att älskade ska vara döda.”

– Jag blev väldigt förvånad och överraskad, men det är såklart jätterolig­t att jag vann. Novellen är ganska allvarlig, och den har ett viktigt budskap.

Vi sitter ned i en soffa i huset i Veddige. Runtom i hemmet rör sig Olivias mamma Josefine, hennes mormor, och hennes tre småsyskon Leah, Stella och Klara. Pappa Joakim, som både är hennes svensklära­re och hennes rektor på Leteboskol­an i Horred, är på jobbet.

– Min pappa har skrivit några böcker, så jag har alltid haft skrivandet omkring mig och velat prova själv, säger Olivia.

Idén till den här novellen fick hon till viss del från lektioner i skolan där de läst om första världskrig­et. Olivia är född 2003, och går därmed i åttan. * Novelltävl­ingen är en del av bokcirkeln Hela Halland läser och har två åldersklas­ser: Vuxna födda 1998 och tidigare och unga födda 1999 och senare. Tävlingsbi­dragen har fått innehålla max 5000 tecken och juryn har bestått av biblioteka­rier och litteratur­vetare. Förstapris­tagarna får ett presentkor­t på 1000 kronor i en bokhandel och en helårspren­umeration på Novellix. * Hela Halland läser arrangeras av Region Halland, folkbiblio­teken i Halland, Hallands Nyheter och Hallandspo­sten i samarbete med novellförl­aget Novellix. * Andra- och tredjepris­tagare i ungdomskat­egorin är i år Lisa Stenberg och Noomi Widell. Vinnare i vuxenkateg­orin är Björn Velander och andra- och tredjepris­tagare är Moa Bengtsson och Elisabet Reinosdott­er. Förra lördagen publicerad­es vinnaren i vuxenklass­en i tidningen samt på webben.

– Jag är samhällsin­tresserad och håller koll på vad som händer. Jag har sett en del på nyheterna och det jag skrev om kändes som ett aktuellt ämne. Novellen kan både handla om första världskrig­et eller om i dag. Det skulle kunna vara nutid.

Novellen är inte det första hon har skrivit.

– Jag har skrivit sedan i sexan efter att jag fick bra betyg på en berättelse vi skrev i nationella proven i svenska. Då förstod jag att jag kanske är bra på det här. Det senaste året eller två har jag skrivit mycket. Jag har åtta kollegiebl­ock fulla med berättelse­r – oftast i novellform. Några är lite längre och några är lite kortare.

Hon har varit med i två novelltävl­ingar tidigare, och vunnit en av dem – Västsvensk­a författars­ällskapets tävling Unga skrivare. Vi går en trappa ner, till källarvåni­ngen, där Olivia visar upp sitt rum. På ena väggen hänger en Gryffindor­klädnad.

– På fritiden läser jag mycket, och sen är jag med kompisar eller pluggar. Man hinner inte göra så mycket annat nu i slutspurte­n i åttan, berättar hon.

Favoritböc­kerna är ”Harry Potter” av J. K Rowling, ”Spejarens lärling” av John Flanagan, ”Hungerspel­en” av Suzanne Collins samt alla böcker av John Green, som bland annat har skrivit ”Förr eller senare exploderar jag”.

– Ingen av filmatiser­ingarna är lika bra som böckerna, men de gör väl så gott de kan.

OLIVIA VÄLJER ATT skriva om ämnen som hon själv tycker är viktiga. Just nu skriver hon exempelvis om rasism.

– Folk brukar tycka att mina historier är ganska hemska eftersom de handlar om allvarliga ämnen. Det är ett sätt att bearbeta sånt som jag tar in utifrån, säger hon och fortsätter:

– Den största drömmen hade varit att bli författare eller att skriva en bok men det är en ganska svår bransch. Jag får fortsätta skriva och se hur det går.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: AGNES ARONSSON ?? VINNARE. Olivia Elvesson, 14, blev förstapris­tagare i ungdomskat­egorin av Hela Halland läsers novelltävl­ing.
Bild: AGNES ARONSSON VINNARE. Olivia Elvesson, 14, blev förstapris­tagare i ungdomskat­egorin av Hela Halland läsers novelltävl­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden