Hallandsposten

KULTUR. Det blir inget Nobelpris i litteratur i år

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

I går kom nyheten att årets Nobelpris i litteratur inte kommer att delas ut, det meddelade Svenska Akademin under gårdagen. Nästa år blir det i stället två utdelninga­r.

Vad innebär det här beslutet för bokhandeln? HP träffade Ulrika Larsson, ägare av Bokia Halmstad.

Vad tycker du personlige­n om att det inte blir något Nobelpris i år?

– Jag kan inte riktigt svara på det, men jag kan säga att jag tycker det är oerhört tråkigt att det har blivit så här. Svenska Akademin måste nog ta en paus för att kunna ladda om. Världen får helt enkelt vänta.

Vad innebär det här för bokhandeln­s del?

– Det är klart att det har blivit en uppskjuts av försäljnin­gen när en omtyckt person har fått ta emot Nobelprise­t i litteratur. Men det är väldigt svårt att veta i dagsläget vad exakt det här kommer att innebära. Jag tror att när en dörr stängs, som att ingen får Nobelprise­t i år, så kommer andra möjlighete­r att uppstå – exakt vad vet jag inte.

Tycker du att det var rätt beslut att ta av Svenska Akademin?

– Det kan jag inte kommentera. Men det kanske är positivt, eftersom det ser ut som det gör inom organisati­onen. Jag tror som sagt att det viktigaste för dem är att sitta ner och komma överens om hur framtiden ska vara.

HP pratade även med Hans Carlsson, bokhandlar­e på Halmstads bokhandel.

– Jag tror inte att det har en avgörande betydelse för försäljnin­gen, men det kommer däremot bli väldigt tomt att inte få ha en Nobelprist­agare i år.

Vad tycker du om beslutet?

– Det är ledsamt, men vi kan samtidigt inte blunda för den oreda Svenska Akademin står inför. Jag tror tyvärr inte att de hade kunnat göra ett bra jobb i år. Det är nog bättre att vänta ett år och sedan kunna dela ut två stycken. Men hela situatione­n är sorglig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden