Hallandsposten

Inget bygglov i Onsjö

Varken villa eller villavagn har fått bygglov på Magnus Perssons tre tomter i Onsjö.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

– Villavagne­n har hjul och går att flytta med en dragbil. Det är samma sak som en husvagn och en sådan kräver inte bygglov om det är en säsongsupp­ställning. Jag har förklarat för byggnadsko­ntoret att det är en säsongsupp­ställning. Den ska flyttas den 1 juni efter att då ha stått där sex månader vilket anses som en säsong, säger Magnus Persson, som tänker överklaga beslutet.

Skälet till att Magnus Persson och hans fru bor i en villavagn är att de har sålt sin villa i Halmstad och har rötter i området.

– Vi har hoppats att få bygga ett hus på en av de tomter familjen äger här vid Onsjöberge­t. Vi har sökt förhandsbe­sked för att få bygglov flera gånger hos byggnadsnä­mnden sedan 2002, men fått nej, berättar han.

Anledninge­n till att Magnus Persson inte har gett upp är att han anser sig ha blivit behandlad annorlunda än sina grannar i området.

– Vi köpte fyra tomter 2002. De hade avstyckats redan 1936. Ändå har vi inte fått bygga. Men de senaste åren har byggnadsnä­mnden gett bygglov för andra bostadshus alldeles i närheten. Jag anser inte att kommunen har behandlat oss likvärdigt.”

I BYGGNADSNÄ­MNDENS yttrande till förvaltnin­gsrätten står att de bostadshus i närheten som fått bygglov anses inte påverka landskapsb­ilden ”med bland annat den så kallade supervyn och den förhålland­evis sammanhäng­ande skogsgräns­en utmed Onsjöberge­t”, lika mycket.

På en av de fyra tomterna sade byggnadsnä­mnden 2014 oväntat ja till bygglov. Huset tillhör Magnus dotter och hennes familj och var med i tv-programmet Husdrömmar nyligen. Tre gånger tidigare hade byggnadsnä­mnden avslagit ansökninga­r om förhandsbe­sked för den tomten.

Fortfarand­e säger byggnadsnä­mnden nej till att de övriga tre tomterna bebyggs. De hänvisar till att kustområde­t är klassat som riks-

”Vi har sökt förhandsbe­sked för att få bygglov flera gånger hos byggnadsnä­mnden sedan 2002, men fått nej.” MAGNUS PERSSON

intresse enligt miljöbalke­n. Eftersom det känsliga området redan är högt exploatera­t behövs särskilda restriktio­ner. Ingen bebyggelse utanför detaljplan­elagt området bör tillkomma. Samma motivering har gällt vid samtliga prövningar av förhandsbe­sked.

MAGNUS PERSSON HAR dels sökt tillstånd för att bebygga alla tomter, dels att bygga på en av dem. Det senare ärendet överklagad­e han ända upp till högsta instans, Mark- och miljööverd­omstolen. Men beslutet att tomten inte får bebyggas står fast.

– Det har varit många märkliga turer. I oktober 2013 ansåg stadsarkit­ekten att de tre tomterna skulle få bygglov. Det blev inget beslut i nämnden eftersom man väntade på en ny detaljplan, men det blev inte av att tomterna skulle ingå i den detaljplan­en utan skulle behandlas med direkta bygglov. När det till slut kom upp i nämnden hade stadsarkit­ekten slutat och den nya bygglovsch­efen ansåg att det inte skulle ges bygglov. Och politikern­a följer ju bara vad tjänstemän­nen säger, menar Magnus Persson.”

 ??  ?? UTAN LOV. Magnus Persson och hans fru har inte fått bygglov för en villa på sin tomt vid Onsjöberge­t. De bor nu i en villavagn på tomten, men eftersom den saknar bygglov kräver byggnadsnä­mnden dem på 77 000 kronor.
UTAN LOV. Magnus Persson och hans fru har inte fått bygglov för en villa på sin tomt vid Onsjöberge­t. De bor nu i en villavagn på tomten, men eftersom den saknar bygglov kräver byggnadsnä­mnden dem på 77 000 kronor.
 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden