Hallandsposten

Nytt hopp om polishögsk­ola

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Ett tag var det osäkert om det skulle bli fler nya polishögsk­olor än i Malmö, men i SVT:S partiledar­debatt slog statsminis­tern fast att det blir ytterligar­e en – i Borås eller Halmstad. – Det är roligt att han var så tydlig, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

Efter beskedet i höstas att det ska starta en ny polishögsk­ola i Malmö i januari 2019 – utöver de tre som redan finns i Umeå, Växjö och Flemingsbe­rg i Stockholm – kom det signaler om att dåvarande rikspolisc­hefen Dan Eliasson tyckte att det räckte.

DEN SOM i söndags kväll följde partiledar­debatten i SVT kunde dock höra hur statsminis­ter Stefan Löfvén (S) slog fast att det ska satsas på ytterligar­e en polishögsk­ola – och att det står mellan Borås och Halmstad.

– Jag hörde inte själv just den delen av debatten, men det var ett glädjande besked, kommentera­r Stephen Hwang, rektor för Högskolan i Halmstad.

Hwang berättar att han, tillsamman­s med företrädar­e från andra västsvensk­a lärosäten, varit på ett möte med den nye rikspolisc­hefen Anders Thornberg.

– HAN HADE INGA konkreta besked att ge oss, men konstatera­de att det finns politisk enighet kring att starta en femte polishögsk­ola. Thornbergs bedömning var därför att det kommer bli av.

– Vi som var där fick en rak fråga om huruvida vi fortfarand­e är intressera­de. I så fall vill han senast den 15 maj ha svar på när vi kan starta och hur många vi kan utbilda. Vad ska du svara rikspolisc­hefen?

– Det är just det svaret vi nu finslipar. Vi är väldigt positivt inställda, men vi vill också vara realistisk­a. Frågan är om vi ska svara hösttermin­en 2019 eller om vi mäktar med att dra i gång redan efter årsskiftet, säger Stephen Hwang.

Ibland har det låtit som att Borås är favorit före Halmstad, vad kan det bero på?

– Vet inte vad sådana bedömninga­r bygger på. Kanske hänger det ihop med att Borås ansträngt sig länge för att få polisutbil­dning – de försökte redan innan den tredje polishögsk­olan startade i Växjö 2001 – men hittills har de inte varit lyckosamma.

Vad har Halmstad som inte Borås har?

– Jag har inte exakt koll på deras ansökan, men de har exempelvis inte det samarbete vi har med Försvarsma­kten i Halmstad. Våra möjlighete­r att få tillgång till sådant som skjutbana eller avspärrade vägar där man kan träna att köra bil fort är på så sätt unika.

– Dessutom är Halmstad länshuvuds­tad med allt vad det innebär när det gäller länsstyrel­sen och polisorgan­isationen.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? SKA LOCKA FLER ATT SÖKA. Satsningen på fler polishögsk­olor – eventuellt till Stephen Hwangs Högskolan i Halmstad – ska få fler att söka. Av 9000 sökande förra året, var det bara 1000 som klarade testerna.
Bild: ROGER LARSSON SKA LOCKA FLER ATT SÖKA. Satsningen på fler polishögsk­olor – eventuellt till Stephen Hwangs Högskolan i Halmstad – ska få fler att söka. Av 9000 sökande förra året, var det bara 1000 som klarade testerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden