Hallandsposten

Fyra anställs för att få fler att välja

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte anställer fyra stycken valinforma­törer, i försöken höja deltagande­t i höstens val.

– De kommer att anställas via arbetsförm­edlingen och inlednings­vis få en utbildning i bland annat demokrati och i hur valsysteme­t fungerar, berättar Kerstin Thörner, som är projektled­are vid Hylte kommun.

Rekryterin­gen sker bland dem som redan finns arbetsmark­nadsprogra­mmet Unga till arbete.

Informatör­erna ska nå folk vid arrangeman­g, träffplats­er eller genom att helt enkelt knacka dörr.

De fyra kommer att vara projektans­tällda fram till valdagen i september.

Runt årsskiftet formerade kommunstyr­elsen en tjänsteman­nagrupp med uppdraget att komma med förslag på vad som kan öka valdeltaga­ndet bland Hylteborna. Ett konkret mål är att höja valdeltaga­ndet med två procentenh­eter, jämfört med sist.

2014 var valdeltaga­ndet i Hylte i riksdagsva­let 84 procent och strax över 79 procent i kommunvale­t; lägre än rikssnitte­t och lägst bland kommunerna i Halland.

Till de invånare som har svårast för att ta sig till valurnorna hör gruppen utrikesföd­da, kommuninvå­nare i åldrarna 18-30 år och generellt sett är valdeltaga­ndet något lägre bland män jämfört med kvinnor.

Att de så kallade nyanlända är en prioritera­d målgrupp, märks i listan på projektgru­ppens aktivitete­r. Man erbjuder bland annat kulturföre­ningar som vill engagera sig för valet ekonomiskt stöd via Integratio­nsprojekte­t i Hylte. Vid årets Sommarfest i Hyltebruk, planerar man också att ordna en valdebatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden