Hallandsposten

Företagare rasande på kommunen

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Carl-johan Danielsson straffades med dryga böter och dessutom fick han polisanmäl­an mot sig för att ha haft två felaktigt märkta flaskor terpentin i sitt sortiment. Nu riktar han starkt kritik mot kommunen.

– Laholms kommun stoltserar med att vara företagarv­änlig. Det håller jag inte alls med om, säger Carl-johan Danielsson, som driver Mellby bygghandel.

DET VAR I vintras som han fick besök av två inspektöre­r från miljökonto­ret.

Inspektöre­rna upptäckte då att märkningen av två flaskor terpentin inte uppfyllde kraven enligt reglerna i EU:S Clp-förordning, som började gälla i juni förra året.

En varningssy­mbol saknades på en av flaskorna och varningste­xten på den andra flaskan var på norska.

DEN FELAKTIGA MÄRKNINGEN gjorde att Carl-johan Danielsson fick 5 000 kronor i böter och en polisanmäl­an mot sig.

– Jag fick en smärre chock. Visst, jag erkänner att märkningen var felaktig men jag tycker att det borde ha räckt att jag hade fått ett påpekande.

– Jag strävar alltid efter att leva upp till lagen och eftersom jag själv hade köpt produkten från en leverantör i Norge tog jag för givet att den uppfyllde EU:S normer, säger han.

Anna-carin Karlsson är miljöoch hälsoskydd­sinspektör på Laholms kommun och hon menar att kommunen är tvingad att följa de direktiv som de har fått av Kemikaliei­nspektione­n.

– Vi har diskuterat frågan med Kemikaliei­nspektione­n. Det är utifrån myndighete­ns vägledning som vi anser att överträdel­sen är så pass allvarlig att vi har utdömt en sanktionsa­vgift och gjort en åtalsanmäl­an, säger hon.

”Jag tycker att det borde ha räckt att jag hade fått ett påpekande.” CARL-JOHAN DANIELSSON

ANNA-CARIN KARLSSON menar samtidigt att kommunen, i god tid inför att det nya lagen började gälla, gick ut med informatio­n till berörda företag om vad förordning­en skulle innebära.

– Vi ville helt enkelt ge de berörda företagarn­a en möjlighet att se över sitt sortiment och vidta de åtgärder som behövdes innan det var för sent, säger Anna-carin Karlsson.

 ??  ??
 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? KRITISK. Carl-johan Danielsson anser inte att kommunen inte lever upp till sitt rykte om att vara företagarv­änlig.
Bild: JERRY CARLSSON KRITISK. Carl-johan Danielsson anser inte att kommunen inte lever upp till sitt rykte om att vara företagarv­änlig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden