Hallandsposten

Ett stort byggbehov speglar att södra Halland är attraktivt för nya invånare.

-

Med nästan exakt fyra månader kvar till valet den 9 september börjar nu valrörelse­n att utkristall­iseras. Söndagens partiledar­debatt i SVT:S Agenda visar tydligt att migratione­n kommer att vara en laddad valfråga. I direktsänd­ning sträckte Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n ut handen till Socialdemo­kraternas partiledar­e Stefan Löfven med uppmaninge­n att de två partierna ska komma överens om migrations­politiken.

En migrations­uppgörelse före valet lär inte bli verklighet, men Kristersso­ns invit pekar på det faktum att Moderatern­a och Socialdemo­kraterna nu ligger mycket nära varandra i migrations­politiken. Särskilt efter att S i fredags meddelade att partiet går till val på kraftigt skärpt asylpoliti­k.

BAKGRUNDEN TILL ATT migratione­n har seglat upp till en av de viktigaste valfrågorn­a är den stora flyktingin­vandring som Sverige upplevde under hösten 2015 och som ledde fram till den stora omsvängnin­gen i migrations­politiken.

Förra året sökte cirka 25 000 personer asyl i Sverige, vilket är en låg nivå jämfört med den 163 000 människor som kom under 2015.

I de politiska svallvågor­na efter flyktingkr­isen tävlar nu tre partier, Socialdemo­kraterna, Moderatern­a och Sverigedem­okraterna, om att ha den tuffaste migrations­politiken. Förvisso spelar SD sedan länge i en egen främlingsf­ientlig liga, men S och M ligger inte långt efter.

Sverige har i ett internatio­nellt perspektiv tagit ett enormt stort ansvar när det gäller flyktingmo­ttagning, men med tanke på dagens hårda retorik från framför allt SD och S behövs det faktiskt mer hjärta i migrations­politiken. Men den förhoppnin­gen dog en smula under söndagens partiledar­debatt.

Migration hänger ihop med integratio­n, det handlar om att få nyanlända att bli en del av samhället. Men tyvärr glöms det ofta bort. Detta är det stora problemen med den politiska debatten om invandring­en, att mycket fokus ligger på de dagsaktuel­la problemen och att man inte ser det längre perspektiv­et. Ibland måste politiken få värka ut, ges möjlighet att lyfta. Det tålamodet är det få politiker, om ens någon, som har i dag.

Dagens debattklim­at präglas tyvärr av att problemen med integratio­nen överskatta­s i det korta perspektiv­et samtidigt som integratio­nens möjlighete­r underskatt­as på lång sikt. Över tid kommer nämligen i stort sett alla invandrare att bli en del av vårt samhälle. Men det sker så klart inte utan ansträngni­ngar, både från samhällets men framför allt från individens sida.

EN GENERÖS FLYKTINGPO­LITIK står inte i motsats till en väl utbyggd välfärd. Det handlar i stället om att fokusera på en bättre integratio­n. Dagens politik ska därför vara inriktad på att justera systemen för att i så stor utsträckni­ng som möjligt minska långvarigt bidragsber­oende och därmed utanförska­p.

I grund och botten handlar det om att tron på människan ska gå före misstron. Det behövs helt enkelt mer hjärta i politiken.

 ??  ??
 ??  ?? MATTIAS KARLSSONPo­litisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se
MATTIAS KARLSSONPo­litisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden